TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
"Ca urmare a invitaţiei primite de la ANRE pentru a discuta pe marginea proiectului de ordin care se pliază pe calendarul de dereglementare propus Comisiei Europene, am avut mai multe discuţii vizavi de iminenţa creşterii preţului dacă s-ar dereglementa piaţa şi s-ar trece din nou la piaţa liberă de la 1 ianuarie", a precizat Badea.
Acest draft de ordin prevede că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor acoperi întregul necesar de energie electrică al populaţiei de la 1 ianuarie, la preţuri mai mici decât cele din piaţa liberă, ceea ce ar afecta foarte mult producătorul hidro.
"Poziţia Hidroelectrica a fost următoarea: în primul şi-n primul rând, noi susţinem trecerea la piaţa liberă de la 1 ianuarie, întrucât avem un regulament european care trebuie respectat. A doua chestiune este că, dacă înţelegem problema legată de prevederile OUG 114 şi de faptul că furnizorii de ultimă instanţă nu au achiziţionat energia, aşteptând ca ANRE să le dea energie de la producători, am propus să preluăm noi, ca perioadă de tranziţie, să ni se cesioneze pe o perioadă de maximum un an contractele pe care ei consideră că nu le mai pot susţine la actualele preţuri, astfel încât să menţinem preţul la populaţie, să nu crească, iar în acelaşi timp furnizorii de ultimă instanţă să aibă posibilitatea să achiziţioneze din piaţa liberă pentru următoarea perioadă energia necesară", a susţinut Badea.
Costuri de facturare
Potrivit acestuia, Hidroelectrica este de acord să suporte inclusiv costurile de facturare către aceşti clienţi casnici.
"Întrucât Hidroelectrica nu are logistica necesară pentru a factura energia către consumatorii casnici, suntem de acord să suportăm şi costurile de facturare, de management al întregii operaţiuni, astfel încât, pentru consumatori, să nu se simtă nimic, să nu crească preţul şi, în acelaşi timp, să fie respectată şi legislaţia europeană şi să liberalizăm piaţa", a adăugat Badea.
Citește și Mituri demontate despre contoarele inteligente
El nu a putut spune câţi consumatori casnici poate alimenta Hidroelectrica, precizând că este nevoie de o analiză în acest sens împreună cu furnizorii de ultimă instanţă.
"Părerea mea este că, oricum, aşa cum este proiectul de ordin al ANRE, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica trebuie să asigure 100% din consumul casnic în ianuarie şi 80% în februarie. Ca atare, dacă am fi obligaţi să suportăm toate aceste lucruri la un preţ mult sub preţul pieţei, mă gândesc că putem suporta în orice context, la un preţ reglementat, aşa cum l-a reglementat ANRE - nu comentez că e bine sau rău - dar în acelaşi timp să putem avea o piaţă liberă şi să respectăm legislaţia europeană, în final", a subliniat şeful producătorului de energie.
Nu a primit nici un răspuns
Badea a reiterat faptul că Hidroelectrica este total împotriva acelui proiect de ordin, care face discriminare între producători, nu respectă legislaţia europeană şi creează producătorului hidro probleme comerciale şi alte prejudicii. El a amintit că a atras atenţia asupra impactului negativ al OUG 114 şi al Ordinului 10 al ANRE, privind implementarea OUG, lucruri care s-au adeverit: preţul pe piaţa concurenţială a crescut, iar cel pentru consumatorii casnici nu a scăzut.
"Dacă scopul acestei reglementări este să menţinem preţul energiei la populaţie, cred că soluţia propusă de noi este una viabilă. Dacă sunt alte scopuri, să înţelegem şi noi care sunt scopurile respective", a mai spus Badea. Hidroelectrica a înaintat această propunere către ANRE şi Ministerul Energiei în urmă cu două zile, dar nu a primit niciun răspuns până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...