Hong Kong. Mii de manifestanți împotriva LEGII CHINEZE

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa un proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor
Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa un proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor
Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa un proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică, relatează AFP.

După manifestaţii aproape zilnice anul trecut, mişcarea de contestare a putut părea înăbuşită din cauza cerinţelor de distanţare sociale legate de lupta împotriva coronavirusului.

Însă depunerea în Parlamentul chinez, vineri, a unui text de lege care interzice "trădarea, secesiunea, revolta şi subversiunea" în Hong Kong a aprins din nou scânteia. Duminică, Beijingul a cerut punerea în aplicare a proiectului de lege "cât mai repede posibil".

Regina Elisabeta ÎN TUFIȘ din cauza lui Nicolae Ceaușescu. Ce s-a întâmplat

Mişcarea pro-democraţie şi-a înmulţit apelurile pentru a denunţa această forţare de către China a unei chestiuni care stârneşte de mai mulţi ani opoziţia locuitorilor din Hong Kong.

Mii de persoane au răspuns la apel duminică, în ciuda interdicţiei de a manifesta, scandând sloganuri împotriva guvernului în mai multe cartiere din insulă.

În timp ce numărul manifestanţilor creştea în cartierele Causeway Bay şi Wanchai, poliţia a folosit gaze lacrimogene, dar şi tunuri de apă în încercarea de a dispersa mulţimea, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.

Unii protestatari au aruncat cu proiectile asupra forţelor de ordine, au ridicat baricade improvizate şi au folosit umbrele pentru a se proteja de gazele lacrimogene. Poliţia a anunţat 120 de arestări.

Fosta colonie britanică s-a confruntat în decembrie 2019 cu cea mai gravă criză politică a sa de la retrocedarea către Beijing în 1997, cu manifestaţii uneori extrem de violente.

Deşi întărită de triumful taberei prodemocraţie la scrutinele locale din noiembrie, această mobilizare a suferit o lovitură la începutul anului după mii de arestări în rândurile sale, iar manifestaţiile au încetat din cauza restricţiilor de adunare impuse în lupta împotriva coronavirusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală Europeană
Eolian
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro

pixel