Hubble, cel mai cunoscut telescop spațial, este "foarte stresat"
Autor: Alecsandru Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a bulversat viziunea noastră asupra Universului, realizând imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.
Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a bulversat viziunea noastră asupra Universului, realizând imagini cu sistemul solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.
Hubble, telescopul plasat pe orbită în afara atmosferei terestre, a avut un ”weekend foarte stresant”, a confirmat ieri, printr-o postare pe contul personal de twitter, astronomul Rachel Osten, adjunctul misiunii NASA care se ocupă de operarea și întreținerea sa.

Osten precizează că Hubble a fost pus în ”safe mode”, adică pe modul avarie, după ce unul din cele șase giroscoape ale sale a încetat să mai funcționeze la sfârșitul săptămânii trecute. Giroscoapele sunt dispozitive ce conțin roți care se învârt, pentru a stabiliza telescopul și a-l putea astfel orienta către subiectul de interes.

Pentru a funcționa în mod optim,  Hubble are nevoie de trei dintre cele șase giroscoape ale sale. Poate, totuși, să aibă un unghi de operare limitat și doar cu două dintre ele sau, în mod exceptional, cu unul.

Potrivit NASA, modul de avarie pune telescopul într-o configurație stabilă, până când controlul de la sol poate corecta problema cu care se confruntă.

Între 2005 și 2009, Hubble a operat cu doar două giroscoape, pe fondul avarierii celorlalte patru. În 2009 o misiune NASA l-a dotat cu șase giroscoape noi, dar două dintre ele erau deja nefuncționale vineri, când s-a stricat și ultimul, cel de-al treilea.

Telescopul are operabile acum două dintre cele șase giroscoape ale sale, dar specialiștii NASA doresc să încerce pornirea unui al treilea giroscop, cel de rezervă, iar pentru acest lucru este nevoie ca Hubble să fie oprit și repornit din nou.

Operațiunile științifice sunt oprite în momentul de față, până când NASA va stabili care este problema cu ultimul giroscop defectat și dacă este posibilă o reparare a lui.

Hubble este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.

De la lansarea lui în 1990, a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el astronomii au făcut numeroase observații, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel