Osten precizează că Hubble a fost pus în ”safe mode”, adică pe modul avarie, după ce unul din cele șase giroscoape ale sale a încetat să mai funcționeze la sfârșitul săptămânii trecute. Giroscoapele sunt dispozitive ce conțin roți care se învârt, pentru a stabiliza telescopul și a-l putea astfel orienta către subiectul de interes.
Pentru a funcționa în mod optim, Hubble are nevoie de trei dintre cele șase giroscoape ale sale. Poate, totuși, să aibă un unghi de operare limitat și doar cu două dintre ele sau, în mod exceptional, cu unul.
Potrivit NASA, modul de avarie pune telescopul într-o configurație stabilă, până când controlul de la sol poate corecta problema cu care se confruntă.
Între 2005 și 2009, Hubble a operat cu doar două giroscoape, pe fondul avarierii celorlalte patru. În 2009 o misiune NASA l-a dotat cu șase giroscoape noi, dar două dintre ele erau deja nefuncționale vineri, când s-a stricat și ultimul, cel de-al treilea.
Telescopul are operabile acum două dintre cele șase giroscoape ale sale, dar specialiștii NASA doresc să încerce pornirea unui al treilea giroscop, cel de rezervă, iar pentru acest lucru este nevoie ca Hubble să fie oprit și repornit din nou.
Operațiunile științifice sunt oprite în momentul de față, până când NASA va stabili care este problema cu ultimul giroscop defectat și dacă este posibilă o reparare a lui.
Hubble este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.
De la lansarea lui în 1990, a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei. Cu el astronomii au făcut numeroase observații, care au dus la importante descoperiri în astrofizică. Camera fotografică cu câmp foarte larg de pe Hubble furnizează cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă realizate vreodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statul român, mai bogat pe...
Începând din octombrie 2022, compania Berkshire...
Piețele financiare sunt conduse, în egală măsură, de...
Bulgaria lasă România în urmă...
Un val de ger năpraznic a lovit Turcia între 10 și 12...
Retailerul de fast fashion Shein a primit aprobarea...
PFA-urile, Întreprinderile...
Începând cu 2025, Guvernul...
Debitul fluviului Dunărea la...
Startup-ul norvegian 1X vrea să...
Pensia socială, cunoscută...
Hidroelectrica alocă 95...
Germania riscă recesiunea...
Masa de Paște din 2025 costă,...
Atac devastator la Sumî unde un...
Guvernul a adoptat o ordonanță...
După haosul de pe piețele...
În cadrul Forumului Educației...
Uniunea Europeană este „profund...
Un cutremur cu magnitudinea 3,3...
Când pui tarife de 145% pe tot...
Resursele globale de uraniu...
Rapid București a dat în...