I se spune investitorul-gropar. Toți se tem de el!

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Tatăl nu i-a permis fiului său să meargă la o școală de prestigiu. Carl Icahn a crescut și a demonstrat că poate obține tot ce își dorește. Este detestat și trezește teamă. I se spune investitorul-gropar. Aflând că Icahn a cumpărat un pachet minoritar de acțiuni, conducătorii și fondatorii companiei se grăbesc, de regulă, să răscumpere acțiunile la un preț mai mare. 

”În viață și afaceri sunt două greșeli vitale ... Prima - să acționezi pripit, fără să gândești, să analizezi, și a doua - să nu faci nimic”, spune Carl Icahn.

Carl Icahn poate trezi admirație și ură, dar drumul parcurs de la băiatul dintr-o familie nevoiașă la unul dintre cei mai bogați oameni ai lulmii merită respect. Nu s-a născut într-o familie înstărită, nu a beneficiat de avantajul altora de a-și aleger singuri drumul în viață. Dimpotrivă, când școala Widmore, de elită, și-a exprimat disponibilitatea de a plăti taxele pentru tânărului, tatăl lui Icahn, un cântăreț de operă fără carieră, a considerat că fiul său nu trebuie să iasă în evidență. Prin urmare, l-a înscris la o școală obișnuită.

Greu de spus ce a simțit Carl Icahn când ușa spre lumea la care el visa s-a trântit brutal în fața lui, dar nu l-a iertat niciodată pe talăl său pentru decizia luată. Poate că dacă ar fi avut altă copilările în el nu s-ar fi născut acea duritate și dorință de a demonstra tuturor celor care s-au îndoit de el că merită atenția tuturor. 50 de ani mai târziu, după lungi și chinuitoare negocieri, intrând în posesia unui nou activ, Icahn s-a scăpat, spunând că, deși nu a mers la Widmore, tot a ajuns miliardar.

Icahn a intrat însă la Prinston, una dintre cele mai bune universități. Pentru a-și plăti studiile a jucata poker și, de regulă, câștiga mereu. Apoi, și-a invâns adversarii și în domeniul investițiilor. Mulți rechini de pe Wall Street au ajuns după gratii din cauza mănăriilor și a operațiunilor de manipulare a pieței. Nu însă și Icahn.

Există numeroase modalități de a aborda investițiile în acțiuni: cumperi și vinzi rapid, cumperi și păstrezi. În orice caz, achiziționând titlurile unei companii, devii acționar, coproprietar. Periodic, toți acționarii primesc înștiințări referitoare la următoarele numiri, decizii, etc. Iar acolo unde majoritatea preferă să evite astfel de reunini, Carl Icahn acționează.

Primul succes investițional a fost compania Tappan, producător de aparatură de bucătorie, mult subevaluată. Icahn a cumpărat acțiuni Tappan, a declanșat un război căruia i-a pus capăt în momentul în care întreprinderea a fost vândută Electrolux la un preț de două ori mai mare decât cel de achiziție. Iar fondatorul companiei, Dick Tappan a fost atât de impresionat de modul de acțiune a omului de afaceri, încât a devenit acționar al Icahn & Co.

Pe Carl Icahn nu îl interesează ce e corect. El este interesat doar de propriul profit. În 2005, a devenit acționar al companie aeriene TWA, iar peste șase ani a lăsat compania, una dintre cele mai mari din America de Nord, în ruine. TWA a intrat în faliment, sute de oameni au rămas pe drumuri, dar Icahn a reușit să-și vândă acțiunile la un preț maxim.

Iar dacă Warren Buffett are pe pereții biroului său tablouri cu panica de la burse, Icahn și-a tapetat încăperea unde lucrează cu rapoarte financiare ale companiilor-victime. Iar cei care merg să-l întâlnească trebuie să traverseze un coridor plin cu scene de luptă și crime.

Carl Icahn a avut, desigur, și eșecuri. Spre exemplul, nu a reușit să dezbine în bucăți conglomeratul Time Warner, dar reputația lui de om care nu acceptă compromisuri este atât de mare, încât, periodic, companiile acceptă imediat să-și răscumpere acțiunile imediat ce află că au intrat în posesia lui Icahn. Acesta din urmă nu refuză, doar dacă prețul îl mulțumește.

Piețele sunt atente la toate informațiile legate de manevrele lui Icahn. Istoria a arătat, de regulă, Carl Icahn vinde numai după ce a stors tot ce putea fi stors din valoarea companiei. Potrivit clasamentului Forbes, Carl Icahn are o avere estimată la 16,8 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel