Și totuși, care este animalul ”vinovat” de pandemia cu Covid-19

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Pangolinul este un animal pe cale de dispariție
Pangolinul este un animal pe cale de dispariție
Studiile se succed rapid unele după altele în căutarea urmelor genetice ale coronavirusului la pangolini și lilieci. Dacă încă nu am obținut dovada irefutabilă că epidemia actuală provine direct de la una dintre aceste două specii, un nou studiu arată că virusuri extrem de apropiate de cele ale Covid-19 sunt răspândite la aceste mamifere pe scară largă.

De câteva săptămâni, știința încearcă să răspundă la această întrebare: care este specia animală de la care provine actuala epidemie? Este posibil să nu avem niciodată dovezi formale. Piața de pește Wuhan unde au fost concentrate primele cazuri detectate a fost curățată complet la scurt timp după izbucnirea epidemiei: în afară de probele prelevate pentru a dovedi prezența virusului la fața locului, toate celelalte urme de virus sau animale s-au pierdut.

Încă de la începutul epidemiei, virologii au analizat și reanalizat secvențele genetice ale virusurilor din diverse specii, pentru a compara cele 15 gene ale acestora cu cele ale virusului prezent la pacienții cu Covid-19. Știm că virusul care provoacă actuala epidemie, denumit tehnic SARS-CoV-2, face parte din genul Betacoronavirus și se mai cunoaște că liliecii adăpostesc în mod natural un număr mare și o mare varietate de viruși pentru care sistemul lor imunitar este adaptat.

Mai precis, este vorba despre Rhinolophus adică liliecii de peșteri care trăiesc în China. Din start, cercetătorii chinezi au comparat virusul care infectează oamenii cu virusul RaTG13 găsit în liliecii speciilor Rhinolophus affinis, care trăiesc în provincia chineză Yunan: cele două genomuri ale acestora erau identice în proporție de 96%.

Cel mai traficat animal din lume. Vechi de 80 de milioane de ani, chinezii plătesc o avere

Pe 7 februarie, un alt articol publicat în revista Nature ne-a informat despre existența la pangolini a unui virus apropiat în proporție de 99% de SARS-Cov-2. Totuși, aceste mici furnicari cu solzi, care sunt necunoscuți publicului larg, sunt mamiferele cele mai supuse traficului ilegal de animale sălbatice din lume. Pangolinii, care sunt consumați pentru carnea lor iar solzii sunt folosiți în medicina tradițională chineză, este o specie pe cale de de dispariție.

Dacă era nevoie de un motiv în plus pentru ca traficul cu pangolini să înceteze un nou studiu publicat Nature spune că pangolinii sunt într-adevăr animale care trebuie manevrate cu grijă! O echipă chineză a analizat probele prelevate dintr-un total de 31 de pangolini javanezi confiscați în două provincii din sudul Chinei, ca parte a operațiunilor anti-braconaj, respectiv plămâni, intestine, sânge, solzi, piele ... Nouă dintre acești pangolini au prezentat urme ale trecerii Betacoronavirusului cu secvență genetică surprinzător de apropiată de SARS-CoV-2, între 85,5 și 92,4%.

Mai mult decât atât, unul dintre virusurile găsite a fost aproape identic cu SARS-Cov-2 la nivelul liantului de legare cu receptorul celulelor umane. Este aceasta dovada că pangolinul este animalul gazdă pe care îl căutam? Din pacate, nu. Deoarece niciuna dintre secvențele virale găsite nu prezintă o mutație specifică virusului care infectează specia noastră și care este esențială pentru acesta.

Concluzie? În rezumat, acest studiu arată că pangolinii sunt o a doua specie ”rezervor” de coronavirusuri periculoase pentru oameni; cel mai probabil, sunt purtători fără să fie neapărat mușcați de lilieci; și în sfârșit, dovada formală a faptului că noul coronavirus provine din pangolini nu poate fi găsită niciodată. O altă ipoteză își croiește calea acum conform căreia SARS-Covid-19 provine dintr-o recombinare genetică naturală între un virus provenit de la pangolin și unul de la lilieci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel