Iahturile oligarhilor, mai scumpe decât flota militară a Rusiei!
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Primele 20 cele mai mari mari ambarcațiuni ale miliardarilor ruși depășesc, prin valoarea lor cumulată, toate navele de luptă construite în ultimul deceniu de flota militară a Rusiei, a constatat presa de la Moscova.

Instalații electrice de capacitatea unei centrale nucleare, radare cu diapazon militar, sisteme de bruiaj și de luptă radioelectronică, aparatură de bord ultraperformantă, mini-submarine și elicoptere... Prin dimensiunile și gradul de echipare, aceste iahturi nu-și găsesc egal în lume. Iar prețul pentru o asemenea bijuterie depășește cu mult cheltuielie de modernizare a navei Admiral Nahimov, spre exemplu.

”Este tendința lumii noastre. Iahturile personale încep să semene cu nave de război, întruchipând forța și determinarea proprietarilor lor”, comentează, la rândul ei, publicația germană Bild. Iahturile reprezintă un teritoriu care nu se supune sancțiunilor. Spre deosebire de vile și palate, o astfel de ambarcațiune poate ridica oricând ancora, pornind să cutreiere mările și oceanele lumii.

Prin dimensiunile (162 de metri) și deplasamentul său, iahtul Eclipse, care aparține miliardarului Roman Abramovici, poate fi comparat cu crucișătorul Marșal Ustinov, cu o mică diferență: ”bărcuța” patronului clubului de fotbal Chelsea este mai mare cu 2000 de tone decât nava militară mai sus menționată. Iar dacă, în 2009, Abramovici a plătit pentru Eclipse 340 de milioane de euro, după îmbunătățile aduse, valoarea iahtului a atins 1,2 miliarde euro. În orice caz, așa susține presa rusă.

Pentru că, potrivit publicației Times, compania franceză Thales a creat pentru Eclipse chiar și un sistem de apărare antirachetă. Tot Abramovici deține iahtul Luna, la fel de impunătoare și luxoasă precum Eclipse. Se spune că miliardarul ar fi cheltuit pentru Luna peste 800 milioane de euro. De menționat că Luna poate naviga oriunde, spăgând, cu corpul ei chiar și ghețurile în drum spre Antarctica. Motoarele special concepute îi asigură o autonomie uriașă, atât cât să efectueze înconjurul lumii.

Pe lista iahturilor care aparțin oligarhurilor ruși trebuie adăugate, alături de Eclipse și Luna, Madam Gu, Serene, Ocean Victory, Sailing Yacht A, Palladium, Here Comes, The Sun și multe altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel