Urmărește dezbaterea live

Iarnă dramatică pentru britanici. Preț triplu la energie
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Pe britanici îi așteaptă o iarnă complicată
Pe britanici îi așteaptă o iarnă complicată
În această iarnă, gospodăriile din Regatul Unit vor plăti aproape de trei ori mai mult pentru a-și încălzi locuințele decât în urmă cu un an, o creștere dramatică pentru milioane de oameni care se luptă deja să își permită bunurile esențiale de zi cu zi.

Autoritatea de reglementare din domeniu, Ofgem, a majorat plafonul pentru facturile de energie casnică la un nivel record de 3.549 de lire sterline (4.189 de dolari) începând cu 1 octombrie. Se așteaptă ca această sumă să crească și mai mult în ianuarie, deoarece Marea Britanie concurează cu alte națiuni pentru rezervele limitate de gaz.

"O creștere atât de mare nu poate fi bugetată de către gospodăriile fără spațiu de manevră", a declarat Peter Smith, director de politici și advocacy pentru organizația caritabilă National Energy Action. "În octombrie, gospodăriile cu venituri mici pur și simplu nu vor porni încălzirea".

Plafonul mai mare intensifică presiunile economice asupra britanicilor care plătesc din ce în ce mai mult pentru orice, de la alimente la mobilă. Luna trecută, inflația din Marea Britanie a atins luna trecută un maxim al ultimilor 40 de ani, iar Citigroup Inc. a declarat că aceasta ar putea depăși 18% în ianuarie.

Guvernul a anunțat un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline în luna mai, inclusiv credite de 400 de lire sterline pentru toate gospodăriile și mai mult pentru cei mai săraci, dar apelurile pentru un ajutor suplimentar rămân fără răspuns în timpul alegerilor pentru conducerea Partidului Conservator, aflate în curs de desfășurare.

Unii furnizori de energie solicită un fond de 100 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la stabilizarea prețurilor și un efort rapid pentru izolarea mai multor locuințe, dar un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că nu vor fi luate decizii politice majore până la instalarea unui nou prim-ministru pe 5 septembrie.

"Va fi îngrozitor", a declarat Bill Bullen, directorul executiv al Utilita Energy Ltd., care furnizează 810.000 de locuințe în Marea Britanie. "Vom asista la o creștere mare a numărului de oameni care se luptă să își plătească facturile de energie".
Plafonul reglementează cât de mult pot percepe furnizorii de energie de la gospodării pe unitate de energie și se aplică la aproximativ 24 de milioane de clienți cu tarife variabile. Facturile anuale pentru o gospodărie normală ar putea ajunge la 5.439 de lire sterline în ianuarie, după următoarea ajustare, potrivit consultanților Auxilione.

Iarna trecută, plafonul a fost de 1.277 de lire sterline, dar asta înainte ca Europa să devină ostatica celei mai grave crize de aprovizionare cu energie din ultimele decenii, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Continentul este dependent de gazul din Rusia, iar Moscova reduce livrările ca represalii aparente la sancțiunile Uniunii Europene.

Prețurile angro la energie reprezintă cea mai mare componentă a plafonului, iar acestea au urcat la un nivel de peste 10 ori mai mare decât media lor sezonieră din ultimii cinci ani.

Citește și: Premieră istorică. Britanicii nu mai importă nicio moleculă de combustibil din Rusia

O premieră absolută pentru Marea Brtianie care a reușit să taie complet importurile de combustibil din Rusia.

În iunie, Marea Britanie nu a mai importat deloc combustibil din Rusia pentru prima dată în istorie, după ce guvernul și-a îndeplinit ambiția de a elimina treptat toate achizițiile de gaze naturale și petrol în urma invaziei din Ucraina.

Cifrele, publicate miercuri de Oficiul Național de Statistică (ONS), au arătat că importurile de combustibil din Rusia, care au fost în medie de 499 de milioane de lire sterline pe lună în februarie 2022, au scăzut la zero pentru prima dată în datele care care sunt înregistrate din 1997. 

Înainte de invazia Ucrainei, Rusia era cel mai mare furnizor de petrol rafinat al Marii Britanii, a precizat ONS, rușii asigurând 24,1% din toate importurile de combustibili. De asemenea, a furnizat 5,9% din importurile de țiței ale Regatului Unit și 4,9% din importurile de gaze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel