IMM-urile încă nu sunt pregătite pentru o nouă criză

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
IMM-urile nu sunt pregătite pentru o nouă criză, iar problema capitalizării rămâne una importantă, cu toate că se constată o tendinţă pozitivă a antreprenorilor de a-şi creşte capitalul sau de a căuta investitori, a afirmat, vineri, Vlad Sabău, Head Of Financing Products în cadrul ING Bank România. 

"O mare parte din IMM-uri nu au prins criza din 2008. Nu sunt pregătite pentru o nouă criză. Nu spun că va veni o criză, dar ciclurile economice e normal să aducă scăderi şi creşteri. Noi am tot crescut şi la un moment, da, va fi o scădere. Dacă va fi o scădere prea puternică, abruptă, e o problemă, dacă este o aterizare lină este alta, dar nu prea se întâmplă aterizări line în cazul IMM-urilor", a precizat Vlad Sabău într-o întâlnire cu presa.

Prima bancă din România care introduce semnătura electronică

El a explicat că, în cazul unei rezerve financiare insuficiente, orice schimbare poate fi problematică. O problemă des întâlnită care trebuie rezolvată este creşterea capitalului propriu.

"Dacă şi-a finanţat creşterea exclusiv prin credit, poate unul mixt, de tip credit comercial şi financiar, şi este cu 5 - 10% capital propriu, mâine poate să ajungă la capital negativ", a spus Vlad Sabău.

El a dat exemplul unei firme din sectorul transporturilor care prestează servicii ca subcontractor pentru o companie mare. În cazul unei situaţii dificile aceasta ar putea fi printre primele la care se renunţă.

Potrivit lui Vlad Sabău, capitalizarea firmelor este un fenomen care începe să se simtă tot mai mult în România în ultimul timp. El susţine că strat-up-urile se profesionalizează, au preocuparea de a creşte exponenţial şi de a vinde servicii sau produse specializate, inovative, oriunde în lume.

"Antreprenorii sunt mult mai preocupaţi de a discuta cu investitorii. Am remarcat că există şi preocupare şi disponibilitate. În anul 2000 nu exista capital. Şi dacă ai fi fost deschis ca antreprenor să discuţi cu investitorii nu aveam investitori. Nu aveam ratingul de ţară potrivit, investitorii locali de abia se năşteau sau îşi construiau propriile afaceri. Erau preocupaţi de creşterea propriilor afaceri. Acum suntem la 20 de ani de atunci. Avem şi investitori locali şi semnele sunt bune", a mai spus Vlad Sabău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României

pixel