Importurile de gaze au scăzut cu 20% în primele 10 luni din 2022, iar producţia s-a redus cu 4,4%
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Importurile de gaze au scăzut cu 20,1% în primele 10 luni din 2022.

România a importat, în primele zece luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de peste 1,828 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 20,1% (-459.800 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de aproape 5,743 milioane tep, cu 4,4% (262.700 tep) sub cea din primele zece luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.

 

Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor creşte în 2023

 

Azerbaidjanul intenţionează să majoreze uşor exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023, a afirmat preşedintele ţării, Ilham Aliyev, în condiţiile în care Bruxelles-ul caută să înlocuiască livrările de energie, în scădere, din Rusia, transmite Reuters.

Conform agenţiei ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat sâmbătă că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la "cel puţin" 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. În 2021, ţara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil.

Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 bcm, de la 19 bcm în 2021, a explicat Aliyev, citat de Interfax.

Joi, Gazprom a anunţat că exporturile sale către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie, faţă de perioada similară din 2021.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, susţine Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

De asemenea, sâmbătă a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

 

Romgaz şi Socar Trading au semnat primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România

 

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat în vineri primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Conform unui comunicat de presă, contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacităţile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum şi ale sistemelor de transport ale Bulgariei şi României.

Contractul are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

Prin semnarea acestui contract se asigură posibilitatea accesării unor cantităţi de gaze naturale azere pentru acoperirea potenţialelor nevoi de consum cu gaze naturale din import. Contractul deserveşte astfel obiectivele strategice de siguranţă în aprovizionarea cu gaze naturale şi de diversificare a surselor.

"Acordul cadru privind livrarea de gaze naturale azere cât şi acest prim contract individual reprezintă rezultatul unei excelente colaborări dintre SNGN Romgaz S.A. şi compania Socar, colaborare iniţiată încă la începutul acestui an şi oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înţelegere în luna iunie. Părţile îşi propun continuarea relaţiilor de cooperare şi perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piaţa din România", se menţionează în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel