Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
"Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%. Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (...) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (...) Filosofia a fost, e impozitarea capitalului, şi nu a muncii", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, întrebat cui se va aplica taxa de solidaritate.
El a adăugat că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puţin.
"Pentru prima oară, aceste sume vor avea şi o destinaţie, merg la educaţie şi sănătate. Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor", a menţionat liderul social-democraţilor.
Ciolacu a afirmat că sunt făcute mai multe simulări, iar în urma noii abordări pe impozitare, ar veni în plus la buget aproape 2 miliarde de euro anual, bani care s-ar duce la sănătate şi educaţie.
Acesta a mai spus că Ministerul de Finanţe trebuie să găsească alte surse pentru a acoperi deducerile care sunt acordate persoanelor cu venituri mici. În ceea ce privește taxarea proprietăţilor, Ciolacu a spus că nu va fi una mai mare, ci în funcţie de valoarea acestora, respectiv de grila notarială.
"Nu e o taxare mai mare, să fie o taxare după grila notarială în funcţie de valoare. Este în discuţie. În funcţie de valoare. Nu creşte nimic, e vorba ce iei în calcul - care este baza. Aceste sume vin la autorităţile locale şi se dezvoltă autorităţile locale cu aceste sume. (...) Conform grilei notariale, se ia în acel moment un reper în ceea ce priveşte impozitarea", a precizat Ciolacu.
El a adăugat că este vorba despre măsuri aflate deocamdată în discuţie. "Important este că discutăm de măsuri pe care le vom lua peste 6 luni. Deci, cu alte cuvinte, această coaliţie şi acest guvern au în discuţie şi ceea ce se întâmplă în acest moment de zi cu zi, dar creăm şi ceva predictibil pentru perioada următoare", a menţionat liderul PSD.
Citește și Ciolacu, mirat de prețurile la carburanți: ”Cei de la Consiliul Concurenței ce fac?”
”Eu nu am fost mare adept al scăderii TVA-ului la carburant. Ați văzut ce s-a întâmplat în Germania, s-a scăzut TVA-ul și carburantul s-a scumpit.
Am venit cu o măsură cu 0,5 bani din acciză doar pentru transportatori, pentru cei care fac transport de persoane și pentru distribuitori, încercând să venim pe o zonă punctuală a economiei.
Ce mă mir eu este altceva. 120 de dolari pe baril era și acum un an sau doi și aveam la pompă prețul de 7,8 lei pe litru. Acum este tot 120 de dolari barilul și prețul este peste 9 lei. Eu vreau să vă întreb și pe dumneavoastră, și pe cei de la Consiliul Concurenței ce fac?”
La remarca unui jurnalist, că o anchetă a Consiliului Concurenței durează cinci ani, Marcel Ciolacu a afirmat: ”Nu mai bine cei de la Consiliul Concurenței își dau demisia și lasă pe unii să poată face niște anchete în timp real?“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...