Impozitarea anumitor pensii și salarii. Elena Cristian: Fă-o la stat, dar nu descuraja companiile care chiar produc
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Elena Cristian spune că sunt oamenii care chiar merită salariile pe care le câștigă
Elena Cristian spune că sunt oamenii care chiar merită salariile pe care le câștigă
Analistul Elena Cristian a vorbit despre impozitarea progresivă a pensiilor speciale, dar și a salariilor care depășesc un anumit prag. 

Impozitarea progresivă a pensiilor speciale peste un anumit nivel, a pensiilor în plată. ”Așa ceva nu va fi posibil sau se va termina cu foarte multe procese câștigate, până la urmă, și tot cu cheltuieli imense pentru statul român. Pentru că nu prea ai cum să te întorci la o pensie, la un drept câștigat, așa cum spune legislația, așa cum spune Constituția, în prezent, și să schimbi regulile jocului”, a eplicat Elena Cristian la RomâniaTV.

Jurnalista nu crede că se va putea acest lucru. ”Ce știu eu de la Ministerul Finanțelor. Știu că există acest proiect, știm cu toții acest lucru, s-a tot vorbit despre el. Ministerul Finanțelor caută bani, are nevoie de bani, dar nu doar pentru anul în curs, ci și pentru viitorii doi ani electorali, pentru că vor fi o serie de propuneri de majorare, în special pe zona socială. Începe campania electorală anul viitor, este nevoie de bani, pentru că acest nou Cod fiscal, dacă va fi adoptat în forma în care se discută, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, când va începe adevărata bătălie. 

Majorare subtanțială a punctului de pensie

Pentru ca anul viitor se va discuta despre o majorare substanțială a punctului de pensie. Este an electoral și de... Și da, se discută despre impozitare progresivă și cred că, până la urmă, se va ajunge la o soluție de compromis. Se discută de impozitarea salariilor mai mari decât salariul președintelui, ceea ce este o tâmpenie, nici nu găsesc cuvântul potrivit. Cum să faci așa ceva, cum să descurajezi? Fă-o la stat, dar nu descuraja companiile, unde salariile se câștigă pe criterii de performanță, unde unii oameni chiar acești bani și care iau 10.000 de euro pentru că merită într-o compania care chiar produce. Nu știu exact câte astfel de salarii sunt, dar nu cred că este corect să te raportezi la salariul de președinte”, a adăugat Elena Cristian. 

Ce schimbări se preconizează în domeniul fiscal 

Este bine de amintit că PSD a transmis ce schimbări intenţionează să facă în domeniul fiscal. Supraimpozitarea salariilor mai mari decât ale președintelui și a pensiilor speciale și o contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată, sunt câteva dintre propunerile PSD pentru modificarea Codului Fiscal.

„PSD consideră că scopul principal al reformării sistemului fiscal din România este de a reduce inechitățile sociale și de a asigura solidaritatea socială între contribuabili. În viziunea PSD povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici”, potrivit unui comunicat de presă.

În acest sens, PSD a făcut următoarele propuneri în cadrul Coaliției de guvernare - supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României, supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România, diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici, precum și contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

„Pragurile si cotele de impozit pentru propunerile de mai sus urmează să fie discutate cu partenerii de guvernare. PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului. Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai”, se menționează în finalul comunicatului.

Citește și Ciolacu, mirat de prețurile la carburanți: ”Cei de la Consiliul Concurenței ce fac?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel