Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Conform unui studiu elaborat pentru instituţiile europene de EU Tax Observatory, veniturile suplimentare pentru blocul comunitar s-ar tripla, până la 170 de miliarde de euro, dacă nivelul convenit al viitorului impozit minim ar fi de 25%.
Luna trecută, SUA au propus un impozit minim pe profitul companiilor, valabil la nivel global, de cel puţin 15%, o propunere susţinută de multe state din UE, iar nivelul de 15% este considerat şi cel mai probabil compromis comparativ cu nivelul mult mai mare de 25%.
Acordul vizează taxarea companiilor multinaţionale în era comerţului digital transfrontalier, în condiţiile în care multe companii au sediile în țări cu fiscalitate scăzută.
Citește și: Certificatul digital pentru COVID-19. Care sunt recomandările UE
Însă nivelul final al impozitului minim pe profitul companiilor va depinde de un acord în cadrul OECD şi va include de asemenea un acord cu privire la taxarea multinaţionalelor, respectiv dacă toate veniturile sunt taxate în ţara natală sau în ţara în care veniturile sunt generate.
Studiul elaborat de EU Tax Observatory subliniază că UE ar putea strânge mai mulţi bani din majorarea taxelor pentru propriile sale companii decât prin taxarea companiilor din afara blocului comunitar. De asemenea, studiul susţine că nu este necesar ca toate ţările să fie de acord cu un nivel mai mare al impozitului minim pentru ca acest instrument să fie eficient.
"Dacă un număr suficient de state unde îşi au sediul multinaţionalele aplică un impozit minim substanţial, paradisurile fiscale nu vor mai putea atrage activitate sau profituri prin oferirea unor impozite scăzute", se arată în studiul citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...