Impozitul pe salarii a fost modificat recent. Venituri care nu se impozitează
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
ANAF anunță că a intrat în vigoare o modificare adusă Codului Fiscal și care vizează veniturile din salarii.

Astfel, OUG nr. 16/2022 stabilește că o serie de venituri nu vor face subiectul impozitării, în limita unui plafon lunar de cel mult 33% din salariul de baza.

Veniturile care nu se impozitează:

  • prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare/detașare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;

  • contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi.

  • cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii, în limita unui plafon neimpozabil de 20 % din salariul de baza minim brut, în anumite condiții.

  • contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câștig salarial mediu brut.

  • contribuțiile la un fond de pensii facultative și cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană;

  • primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;

  • sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemunca pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoană fizică desfășoară activitate în regim de telemunca.

Modificări aduse și deducerilor personale 

Deducerea personală de baza se acordă doar pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim.

Deducerea personală suplimentară se acordă astfel: 

- 15% din salariul de baza minim pentru persoanele fizice cu vârstă de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim; 

- 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârstă de până la 18 de ani.

Citește și:

Guvernul decide cum va crește salariul minim. Care sunt variantele

Premierul și miniștrii discută astăzi cu patronatele și sindicatele. Salariul minim ar putea ajunge la 3200 lei brut.

Guvernul decide cum va creste salariul minim. Premierul și miniștrii discută astăzi cu patronatele și sindicatele. Salariul minim ar putea ajunge la 3200 lei brut, în condițiile în care deputații au respins varianta Zero taxe pe salariul minim. O măsură care ar afecta peste 1 milion de români.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, se i-a în calcul și varianta în care în salariul minim de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit. „În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei”, a mai spus șeful Executivului.

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie 2023, să intre în vigoare noua variantă a salariului minim. Conform spuselor sale, cel mai probabil va fi pusă în aplicare varianta de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit. Cu toate acestea, soluția finală în ceea ce privește majorarea salariului minim urmează să fie stabilită în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în coaliţie s-a ajuns la un acord ca anvelopa bugetară pentru pensii să fie de minimum 15 miliarde de lei.

"Am ajuns la o concluzie că se face o anvelopă de 15 miliarde lei. La fel ca şi atunci când am intrat la guvernare, o să venim cu un pachet social, cu un pachet economic foarte clar pe anul viitor şi noi nu vorbim aici numai de pensii. (...) Primul lucru pe care am dorit să-l facem a fost să închidem energia, am închis, s-a închis în seara aceasta, am înţeles, rectificarea. Pe urmă, în acest moment construim bugetul pe anul viitor. Am ajuns de acord ca anvelopa pentru pensii este de 15%, respectiv minimum 15 miliarde lei. Din acestea, o sumă pe care o să o convenim în coaliţie va merge pe mărirea punctului de pensie, pentru că nu e voie să măreşti diferenţiat - am văzut ştiri că Ciucă îl contrazice pe Ciolacu, nu, domnule, vorbim aceeaşi limbă - şi o sumă care va veni one off pentru cei cu venituri mici astfel încât aceste decalaje, pe o perioadă clară, până când va veni legea pensiilor, să încercăm să le echilibrăm", a explicat Ciolacu, la România Tv. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel