Potrivit surselor citate de Reuters, BCE a pus la punct un grup de reflexie pentru a analiza proiectul unei "bad bank" (-bancă de rebuturi-n.r.) iar lucrările s-au intensificat în ultimele săptămâni.
Valoarea creanţelor din zona euro care sunt considerate puţin probabil să fie rambursate integral se situează deja la peste 500 miliarde de euro, incluzând aici creditele de consum, împrumuturile imobiliare sau pentru achiziţionarea unui automobil, potrivit statisticilor oficiale. Însă această cifră ar urma să crească pe măsură ce pandemia de COVID-19 îi afectează pe debitori şi ar putea chiar să se dubleze, până la 1.000 de miliarde de euro, ceea ce ar afecta bilanţul băncilor şi le-ar limita capacitatea de a acorda noi împrumuturi.
Una dintre sursele citate de Reuters susţine că în ultimele săptămâni noul preşedinte al BCE, Christine Lagarde, s-a consultat cu bancheri şi oficiali ai Uniunii Europene cu privire la o schemă de tip "bancă de rebuturi", un proiect care a fost discutat şi respins în urmă cu doi ani.
Însă pentru ca această schemă să vadă lumina zilei este nevoie indispensabilă de sprijinul Germaniei, prima economie a zonei euro. Însă autorităţile de la Berlin se opun de mai mulţi ani acestei scheme, respingând orice idee care se bazează pe responsabilitatea partajată cu privire la datorii.
Citește și Premieră la BNR. Se împrumută de la BCE
Sursele subliniază că una dintre pistele analizate vizează implicarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), al cărui rol este furnizarea de ajutor financiar pentru ţările din zona euro sau băncile în dificultate, în calitate de gestionar al acestei "bănci de rebuturi". Această structură ar emite obligaţiuni pe care băncile comerciale le-ar achiziţiona în schimbul portofoliilor de credite nerambursate.
Chir dacă în prezent ţările europene se concentrează pe lansarea planului de 750 miliarde euro destinat ajutării economiilor lovite de COVID-19, ideea unei "bănci de rebuturi" şi schema concepută de BCE ar putea fi pusă în discuţie de guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe la finele acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...