În 2022 nu se prescrie niciun an fiscal. Care este explicația
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În mod normal, la 1 iulie 2022 ar fi trebuit să se prescrie anul fiscal 2016, dar pandemia de coronavirus a dat pete cap toate socotelile. 

Anul fiscal 2016 este mai deosebit, în primul rând, pentru că este primul pentru care se aplică noua regulă privind prescrierea, regulă introdusă de noul Cod de procedură fiscală la 1 ianuarie 2016.

După cum explică Avocatnet, dacă pe vechiul cod regula era că termenul de cinci ani în care Fiscul are dreptul să stabilească obligații fiscale curge de la data de 1 ianuarie a anului următor (articolul 91 din OG 92/2003), pe noul cod regula este că termenul curge de la data de 1 iulie a anului următor (articolul 110 din Legea 207/2015). Prin urmare, anul fiscal 2015 a fost ultimul pentru care s-a aplicat regula prescrierii la 1 ianuarie, iar anul fiscal 2016 este primul pentru care se aplică regula prescrierii la 1 iulie.

În al doilea rând, anul fiscal 2016 mai este special și prin prisma faptului că prescrierea sa intervine mai târziu decât ar fi trebuit din cauza măsurilor impuse de Guvern în contextul pandemiei. OUG 48/2020 a suspendat, timp de mai multe luni, dreptul Fiscului de a stabili creanțe fiscale (perioada 16 aprilie - 25 decembrie 2020). Exact această perioadă de suspendare se adaugă la termenul obișnuit la care trebuia să se prescrie anul 2016.

Detaliind subiectul, avocatul Alex Slujitoru, a confirmat pentru publicația citată că anul fiscal 2016 nu se prescrie în 2022, ci abia în 2023. Conform specialistuli, la data de 1 iulie 2022, când trebuia să se prescrie anul 2016, se adaugă 253 de zile, ce reprezintă perioada de suspendare amintită mai sus. Ca atare, prescrierea intervine la 11 martie 2023, care pică însă într-o sâmbătă, astfel că termenul se prorogă până pe 13 martie 2023.

Citește și Ce pensie va primi un român după un stagiu de aproape 40 de ani de muncă

„Actul se poate îndeplini şi în ziua în care termenul de prescripţie se împlineşte - dacă inspecţia fiscală începe în 13 septembrie 2021 cu privire la anul 2015, atunci ea va începe în mod legal. În consecinţă, începând cu ziua de 14 septembrie 2021 putem considera că Fiscul nu mai poate verifica anul 2015. Acelaşi raţionament este valabil şi pentru celelalte perioade (2016 - 2019 - n. red.)”, a precizat avocatul Slujitoru.

Dreptul Fiscului de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de cinci ani de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, așa cum scrie la articolul 110 din noul Cod de procedură fiscală. Dacă termenul de prescripție se împlinește, atunci Fiscul pur și simplu nu mai are voie să stabilească creanțe fiscale.

Mai departe, dreptul de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept, așa cum scrie la articolul 215 al Codului. Dacă termenul este depășit, atunci autoritățile nu mai pot demara executarea silită a datornicilor, iar creanțele sunt șterse din evidențe, scrie la articolul 218.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel