În căutarea de alternative la gazul rusesc, UE privește către Mozambic
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Securitatea energetică, extrem de importantă
Securitatea energetică, extrem de importantă
Uniunea Europeană are în vedere o creştere de cinci ori a sprijinului financiar pentru misiunea militară africană din Mozambic, ţară unde atacurile islamiştilor ameninţă proiecte de gaze naturale prin care UE urmăreşte să-şi diminueze dependenţa energetică faţă de Rusia, relevă un document intern european despre care scrie marţi Reuters.

Căutarea de surse de energie alternative celor ruseşti după agresiunea rusă în Ucraina a crescut interesul blocului comunitar faţă de îndepărtatul Mozambic, ţară care după Nigeria şi Algeria deţine a treia cea mai mare rezervă dovedită de gaz natural a Africii, iar pe coasta sa de nord-est companiile occidentale au început să construiască un mare terminal de gaze naturale lichefiate (LNG).

Compania franceză Total conduce un consorţiu internaţional care va extrage de acolo gaz natural, care va fi apoi lichefiat în terminalul aflat în construcţie şi în final exportat către Europa şi Asia, începerea producţiei pe scară extinsă fiind preconizată pentru anul 2024.

Compania italiană ENI estimează că va reuşi să exporte primele cantităţi de gaze încă de anul acesta, folosind un terminal LNG plutitor, însă ar fi vorba despre volume mici. Alte mari companii din sectorul exploatării hidrocarburilor, printre care şi gigantul american ExxonMobil, sunt implicate în proiect.

Acest proiect se înscrie pe de altă parte şi în obiectivul de contracarare a influenţei Rusiei şi Chinei în Mozambic, la trei ani după ce compania privată rusă de mercenari Wagner şi-a retras majoritatea efectivelor, în urma unui şir de înfrângeri în faţa militanţilor islamişti.

Mozambicul se confruntă din 2017 cu insurgenţa militanţilor conectaţi Statului Islamic în provincia sa nordică Cabo Delgado, zonă bogată în rezerve de gaz natural. O misiune militară a statelor din sudul Africii şi o intervenţie separată a trupelor rwandeze au oprit începând de anul trecut extinderea insurgenţei, dar ''situaţia rămâne foarte volatilă şi atacuri violente pe o scară mai restrânsă au continuat în mai multe districte'', se arată într-un document intern al UE.

În acest document redactat de Serviciul European de Acţiune Externă se propune finanţarea cu 15 milioane de euro a misiunii Comunităţii de Dezvoltare Sud-Africane (SADC), organizaţie ce reuneşte 16 state africane, dintre care mai puţin de jumătate au trimis trupe în Mozambic. Acelaşi document menţionează de asemenea o propunere de ajutor pentru misiunea rwandeză.

De teamă că guvernul de la Maputo ar putea pierde din nou controlul în partea de nord a ţării, ori că ar putea fi tentat să ceară ajutor din partea Rusiei sau a Chinei, UE a promis deja Mozambicului un ajutor suplimentar de 45 de milioane de euro destinat consolidării armatei acestei ţări, unde islamiştii şi-au intensificat recent atacurile. UE contribuie de asemenea la instruirea armatei din Mozambic printr-o misiune proprie trimisă în această ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel