Veniturile din petrol ale Rusiei au crescut cu 50%, informează Bloomberg, citând un raport al Agenției Internaționale a Energiei (AIE), conform căruia, în 2022, Moscova a vândut lunar petrol și produse petroliere în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
Veniturile din petrol ale Kremlinului au crescut cu 50% în acest an, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, chiar dacă restricțiile comerciale legate de războiul din Ucraina au forțat multe rafinării să refuze serviciile Rusiei ca furnizor.
De la începutul anului 2022, Moscova a vândut lunar petrol și produse petroliere în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, la un nivel de export de 8 milioane de barili pe zi.Livrările rusești continuă chiar dacă Uniunea Europeană se pregătește să impună un embargo asupra importurilor, iar companiile petroliere internaționale, precum Shell și TotalEnergies, s-au angajat să nu mai cumpere țiței de la ruși. Asia, în schimb, rămâne un cumpărător interesat, China și India preluând încărcăturile de care Europa nu are nevoie.
AIE, care oferă consultanță principalelor economii ale lumii, și-a lăsat practic neschimbate previziunile pentru piețele globale de petrol. Potrivit agenției, există o oarecare încordare pe piețele mondiale de carburanți, care s-ar putea confrunta cu presiuni suplimentare în lunile următoare, pe măsură ce cererea din China își revine după seria de carantine impuse de autorități pentru a stopa o extindere a pandemiei de coronavirus.
Citește și Războiul obligă Ucraina să redirecționeze 8,3 mld. dolari către cheltuieli militare
Agenția notează că tensiunile de pe piețele globale au fost exacerbate de fluxurile reduse de produse petroliere rusești - motorină, păcură și altele. Stocurile au scăzut timp de șapte trimestre consecutive, în timp ce rezervele de motorină rămân la cel mai scăzut nivel din 2008.
Cu toate aceste perturbări, Moscova se bucură de un câștig financiar imprevizibil în comparație cu primele patru luni ale anului 2021. Deși UE a condamnat vehement "agresiunea Kremlinului", veniturile totale din exportul de petrol au crescut cu 50% în acest an. Potrivit AIE, UE a rămas cea mai mare piață a Rusiei în aprilie, reprezentând 43% din exporturile țării.
Există însă semne că rezistența Rusiei începea să slăbească. Livrările au scăzut cu un milion de barili pe zi luna trecută, iar pierderile amenință să se tripleze în a doua jumătate a anului. Sancțiunile UE împotriva întreprinderilor de stat rusești - inclusiv a gigantului Rosneft - vor intra în vigoare la 15 mai, iar blocul comunitar dorește o interdicție totală a livrărilor din această țară. "Dacă vor fi aprobate, noile embargouri vor accelera reorientarea fluxurilor comerciale care este deja în curs de desfășurare, iar companiile petroliere rusești vor trebui să închidă unele sonde", se arată în raportul AIE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...