În România, Vienna Insurance Group a revenit pe profit

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
După o pierdere uriașă în 2019
După o pierdere uriașă în 2019
Grupul austriac de asigurări Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat anul trecut în România un profit înainte de impozitare de 14,2 milioane de euro, faţă de o pierdere de 101,8 milioane de euro în 2019, potrivit rezultatelor preliminare publicate marţi.

În 2020, compania a realizat în România prime brute subscrise în valoare de 493,8 milioane de euro, în creştere cu 5,5% faţă de 2019, iar rata netă combinată a fost anul trecut de 99%, în scădere cu 1,9 puncte procentuale.

"Primele subscrise au crescut la 10,43 miliarde de euro. Cu un profit înainte de impozitare de 346 de milioane de euro, am reuşit să atingem limita superioară a intervalului de profit anunţat anterior pentru 2020, de 300 - 350 de milioane de euro. Această cifră include, de asemenea, deprecierea fondului comercial cu aproximativ 120 de milioane de euro. Rata combinată a continuat să se îmbunătăţească, până la 95%, ceea ce înseamnă că obiectivul nostru de a reduce rata combinată către 95% a fost atins. Vom continua să ne concentrăm pe optimizarea structurii de costuri. În pofida unei perioade de turbulenţe, am obţinut rezultate solide şi o performanţă operaţională stabilă. Pandemia în curs face dificilă o prognoză asupra dezvoltării viitoare", a declarat, într-un comunicat de presă, Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Ea a precizat că primele subscrise au crescut la 10,43 miliarde de euro. Cu un profit înainte de impozitare de 346 de milioane de euro, compania a reuşit să atingă limita superioară a intervalului de profit anunţat anterior pentru 2020, de 300 - 350 de milioane de euro.

"Pentru 2021 ne propunem un profit înainte de impozitare în intervalul 450 - 500 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o revenire la nivelul pre-criză. Propunem un dividend de 75 de eurocenţi pe acţiune. Acest nivel corespunde unei rate de distribuire a dividendelor de 41,5%, în linie cu politica noastră de dividende", a afimat Elisabeth Stadler.

Dezvoltarea afacerilor Grupului a fost afectată de pandemie, de diverse măsuri de carantină şi de reglementări excepţionale. Creşterea realizată în primele două luni din 2020 a compensat însă scăderea afacerilor din perioada iniţială de carantină strictă. Situaţia a revenit aproape la normal odată cu relaxarea restricţiilor, iar până la jumătatea anului a revenit la nivelul de dinaintea perioadei COVID19 în multe dintre pieţele VIG. Situaţia s-a înrăutăţit din nou în toamnă, în special pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, din cauza creşterii semnificative a numărului de infectări. Cu toate acestea, în sectorul asigurărilor auto volumul primelor a rămas la nivelul anului anterior, de 1,507 miliarde de euro pe segmentul poliţelor de răspundere civilă, şi chiar a crescut uşor, până la 1,289 miliarde de euro, pe segmentul asigurărilor Casco.

Performanţe bune au fost înregistrate şi pe segmentul asigurărilor de proprietăţi şi răspunderi, unde primele au crescut cu aproape 5%, până la 4,879 miliarde de euro. Acest lucru s-a datorat parţial performanţei obţinute pe segmentul corporate, deoarece Grupul este mai activ în industriile mari decât în sectoarele comerţului, turismului şi gastronomiei, care au fost afectate cu precădere de pandemie.

În comunicat se menţionează că a existat un interes mai scăzut pentru asigurările de viaţă. Priorităţile oamenilor s-au schimbat din cauza pandemiei, astfel că au fost vândute mai puţine poliţe noi. Asigurările de viaţă cu prime regulate au scăzut uşor cu 1,5%, până la 2,609 miliarde de euro, în timp ce, în conformitate cu strategia Grupului, asigurările de viaţă cu prime unice au scăzut cu aproximativ 12%, până la 884 de milioane de euro.

Citește și Vaccin COVID-19. Negocieri de importanță COLOSALĂ între UE și SUA

Primele din asigurări de sănătate au continuat să crească cu 1,4%, până la 703 milioane de euro. COVID-19 a dus în general la o creştere a gradului de conştientizare privind sănătatea, la care Grupul VIG a răspuns rapid cu o gamă extinsă de servicii.

Daunele au fost, de asemenea, influenţate de situaţia COVID-19. În perioada iniţială de carantină, au fost înregistrate scăderi în special pe segmentul asigurărilor auto, în timp ce numărul de accidente domestice a crescut. Daunele s-au normalizat la nivelul perioadei de dinaintea COVID-19 după ce au fost relaxate măsurile de restricţie. Grupul a înregistrat o scădere globală de 3,2% a cheltuielilor cu daunele şi indemnizaţiile de asigurare, până la puţin peste 7 miliarde de euro.

Profitul înainte de impozitare de 346 de milioane de euro s-a situat la limita superioară a intervalului estimat, de 300 - 350 de milioane de euro, fiind cu aproximativ o treime mai mic faţă de rezultatul obţinut în anul anterior. Rezultatul include, de asemenea, deprecierea fondului comercial aferent pieţelor din Bulgaria, Croaţia şi Georgia cu aproximativ 120 de milioane de euro la sfârşitul primului semestru din 2020, ca rezultat al testului de depreciere efectuat la 30 iunie 2020 în legătură cu situaţia COVID-19. Rezultatul net s-a ridicat la 231,5 milioane de euro, în scădere cu 30% faţă de anul precedent, în principal din cauza COVID-19 şi a deprecierilor rezultate, precum şi a reducerii aferente a veniturilor curente din investiţii.

Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) este principalul expert pe piaţa asigurărilor în Austria precum şi în Europa Centrală şi de Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel