Cifra zilei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
Crearea unui sistem economic alternativ și complet descentralizat părea, până nu demult, o simplă utopie. Însă, printr-o coincidență interesantă, fix în mijlocul uneia dintre cele mai severe crize financiare din istorie apărea un articol prin intermediul căruia Satoshi Nakamoto (pseudonimul folosit de cel care a creat Bitcoin) detalia aspectele tehnice care stăteau la baza unui sistem de tip blockchain. Astfel, la data de 3 ianuarie 2009 rețeaua Bitcoin a început să funcționeze, atunci fiind minați primii 50 de bitcoini.
A fost nevoie de câțiva ani buni pentru ca această tehnologie revoluționară să fie adoptată la scară largă. La început, doar câțiva pasionați de tehnologie au început să folosească blockchain-ul și să mineze bitcoini. În luna mai a anului 2010 a fost documentată prima tranzacție: cineva a comandat două pizza pentru care a plătit 10.000 de bitcoini. Dacă la acea vreme 10.000 de bitcoini valorau 41 de dolari, acum valorează 440.000.000 de dolari. Menționăm asta ca să vă faceți o idee despre cât de mult au evoluat lucrurile.
După mai bine de un deceniu, Bitcoin rămâne în continuare punctul de referință pe piața criptomonedelor. Valoarea sa a ajuns la cote spectaculoase, iar prognozele pentru viitor sunt cel puțin promițătoare. Scepticismul inițial s-a disipat, iar marile companii au început deja pregătirile pentru integrarea plăților cu Bitcoin. Tesla a fost una dintre primele companii de talie mondială care a adoptat plata prin Bitcoin pentru mașinile lor, deschizând astfel drumul pentru toți ceilalți. În prezent, companii precum PayPal, Mastercard sau Visa se pregătesc să ofere clienților posibilitatea de a face plăți și tranzacții atât cu Bitcoin, cât și cu alte criptomonede.
În acest context, se pare că ne apropiem cu pași repezi de momentul în care vom putea folosi Bitcoin pentru a cumpăra orice. Însă până atunci, această monedă virtuală este folosită mai degrabă pentru investiții. În momentul de față există numeroase platforme care te pot învăța cum să investești în criptomonede dacă ești începător, așa că dacă ești interesat, un prim pas ar fi să te documentezi temeinic și să înțelegi conceptele de bază care stau la baza acestei tehnologii. Timpul investit nu va fi irosit, pentru că o dată ce înțelegi terminologia și principiile fundamentale, veți putea lua decizii asumate cu privire la investițiile viitoare.
Până să ajungă o modalitate de plată universală, încă mai există câteva obstacole pe care Bitcoin va trebui să le depășească, așa cum reiese din acest articol din Forbes. Problema volatilității nu a fost rezolvată, fluctuațiile având în continuare o amplitudine foarte mare. Cantitatea de energie necesară pentru a menține întreaga rețea este la rândul ei problematică, însă aici vor putea fi implementate soluții prin intermediul surselor de energie regenerabilă.
Problema cea mai complicată pare a fi găsirea unei abordări universale în ceea ce privește legiferarea criptomonedelor. Unele țări, precum China, au decis să interzică minarea de bitcoini și au ales să-și creeze propria criptomonedă. Altele, precum Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie, lucrează la o serie de legi care să permită impozitarea și reglementarea pieței criptomonedelor. Încă nu știm care e cea mai bună abordare, dar cu siguranță se va ajunge la o soluție.
Ceea ce știm este că monedele virtuale vor sta la baza economiei viitorului. Tehnologia blockchain oferă avantaje incontestabile, precum securitatea sporită, anonimitatea, lipsa comisioanelor și a intermediarilor. Iar acesta este doar începutul. Trăim deja într-o lume puternic digitalizată, în care Internetul a devenit indispensabil pentru toate activitățile esențiale. Așa că, având în vedere ritmul spectaculos în care lucrurile evoluează, peste câțiva ani ne putem aștepta ca banii fizici să dispară în totalitate. Tot ce avem de făcut este să ne pregătim pentru această tranziție, să înțelegem conceptele fundamentale și să îmbrățișăm inevitabilul viitor care ne rezervă multe surprize.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...