Încep represaliile împotriva celor care cer demisia lui Vladimir Putin
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Din ce în ce mai multe voci cer demisia lui Vladimir Putin
Din ce în ce mai multe voci cer demisia lui Vladimir Putin
Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina se confruntă acum cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual, în urma unei decizii luate marți de un judecător, a declarat unul dintre deputați.

Nikita Yuferev a declarat că judecătorul a decis că o serie de ședințe anterioare ale consiliului au fost invalide, deschizând calea pentru ca acesta să fie desființat de guvernatorul regional, relatează Reuters.

Un alt membru al consiliului, Dmitri Palyuga, a declarat că aceeași instanță l-a amendat apoi cu 47.000 de ruble (780 de dolari) pentru că a "discreditat" autoritățile, cerând înlăturarea lui Putin. Oficialii tribunalului nu au putut fi contactați telefonic pentru comentarii.

Alți patru membri ai consiliului local Smolninskoie urmează să se prezinte în instanță în următoarele două zile.

Săptămâna trecută, un grup de deputați din consiliu a făcut apel la Duma de Stat pentru a-l acuza pe Vladimir Putin de trădare de stat și astfel fiind posibilă îndepărtarea lui de la putere. În documentul înaintat se citau o serie de motive, inclusiv pierderile militare ale Rusiei în Ucraina și daunele aduse economiei în urma sancțiunilor occidentale.

Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au semnat o petiție publicată luni, cerând demisia lui Putin.

Deși nu reprezintă o amenințare actuală la adresa puterii lui Putin, aceste acțiuni reprezintă o expresie rară de disidență din partea reprezentanților aleși, într-un moment în care rușii riscă pedepse grele cu închisoarea pentru "discreditarea" forțelor armate sau pentru răspândirea de "informații false în mod deliberat" despre acestea. 

Palyuga a declarat pentru Reuters înainte de audierea de marți că apelurile grupului nu se adresează doar rușilor liberali, ci și "oamenilor loiali autorităților care încep să aibă îndoieli când văd lipsa de succes a armatei ruse".

El a spus că se așteaptă ca numărul acestor persoane să crească după contraofensiva fulgerătoare de săptămâna trecută, în care Ucraina a alungat forțele rusești din zeci de orașe și a recucerit o mare parte din teritoriu în regiunea sa nord-estică Harkov. 

"Desigur, ceea ce se întâmplă acum a coincis cu succes cu agenda noastră. Mulți oameni care îl plăceau pe Putin încep să se simtă trădați. Cred că, cu cât armata ucraineană operează cu mai mult succes, cu atât mai mulți vor fi astfel de oameni", a spus el.

O linie extrem de subțire

Analistul politic rus Tatiana Stanovaia a declarat că cel mai mare risc pentru Kremlin nu constă în protestul consilierilor în sine, ci în pericolul de a răspunde prea dur la acesta.

"Reacția, sau reacția exagerată, poate provoca mai multe daune politice regimului decât această petiție. Dar nu mă îndoiesc că toți cei care au semnat petiția vor (ajunge) sub presiune politică", a declarat Stanovaia, fondatoarea proiectului independent de analiză R.Politik.

Mii de cazuri juridice au fost lansate împotriva persoanelor acuzate de discreditarea armatei, care de obicei se soldează cu amenzi pentru prima abatere, dar un consilier districtual din Moscova a fost închis pentru șapte ani în iulie, după ce a fost condamnat pentru răspândirea de informații false. Mai mulți alți jurnaliști și personalități din opoziție au fost acuzați și riscă să fie condamnați la închisoare. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că punctele de vedere critice sunt tolerate, în limitele legii. "Atâta timp cât acestea rămân în limitele legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subțire, trebuie să fim foarte atenți aici", a spus el. 

Ksenia Thorstrom, un consilier local din Sankt Petersburg care a publicat petiția de luni prin care se cere demisia lui Putin, a declarat că este prea devreme pentru a spune cum va decurge campania.

"Să ceri demisia unui politician este absolut normal. Nu poate fi nimic criminal în asta", a declarat ea pentru Reuters.

"Bineînțeles că există un anumit risc, dar să ne arătăm solidaritatea cu colegii noștri - politicieni independenți care încă mai sunt în Rusia - este mult mai important".

Citește și: În Rusia se înmulțesc vocile care cer demisia lui Putin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel