Încep represaliile împotriva celor care cer demisia lui Vladimir Putin
Autor: Oana Pavelescu | 14 sep 2022, 16:07
Din ce în ce mai multe voci cer demisia lui Vladimir Putin
Din ce în ce mai multe voci cer demisia lui Vladimir Putin
Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina se confruntă acum cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual, în urma unei decizii luate marți de un judecător, a declarat unul dintre deputați.

Nikita Yuferev a declarat că judecătorul a decis că o serie de ședințe anterioare ale consiliului au fost invalide, deschizând calea pentru ca acesta să fie desființat de guvernatorul regional, relatează Reuters.

Un alt membru al consiliului, Dmitri Palyuga, a declarat că aceeași instanță l-a amendat apoi cu 47.000 de ruble (780 de dolari) pentru că a "discreditat" autoritățile, cerând înlăturarea lui Putin. Oficialii tribunalului nu au putut fi contactați telefonic pentru comentarii.

Alți patru membri ai consiliului local Smolninskoie urmează să se prezinte în instanță în următoarele două zile.

Săptămâna trecută, un grup de deputați din consiliu a făcut apel la Duma de Stat pentru a-l acuza pe Vladimir Putin de trădare de stat și astfel fiind posibilă îndepărtarea lui de la putere. În documentul înaintat se citau o serie de motive, inclusiv pierderile militare ale Rusiei în Ucraina și daunele aduse economiei în urma sancțiunilor occidentale.

Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au semnat o petiție publicată luni, cerând demisia lui Putin.

Deși nu reprezintă o amenințare actuală la adresa puterii lui Putin, aceste acțiuni reprezintă o expresie rară de disidență din partea reprezentanților aleși, într-un moment în care rușii riscă pedepse grele cu închisoarea pentru "discreditarea" forțelor armate sau pentru răspândirea de "informații false în mod deliberat" despre acestea. 

Palyuga a declarat pentru Reuters înainte de audierea de marți că apelurile grupului nu se adresează doar rușilor liberali, ci și "oamenilor loiali autorităților care încep să aibă îndoieli când văd lipsa de succes a armatei ruse".

El a spus că se așteaptă ca numărul acestor persoane să crească după contraofensiva fulgerătoare de săptămâna trecută, în care Ucraina a alungat forțele rusești din zeci de orașe și a recucerit o mare parte din teritoriu în regiunea sa nord-estică Harkov. 

"Desigur, ceea ce se întâmplă acum a coincis cu succes cu agenda noastră. Mulți oameni care îl plăceau pe Putin încep să se simtă trădați. Cred că, cu cât armata ucraineană operează cu mai mult succes, cu atât mai mulți vor fi astfel de oameni", a spus el.

O linie extrem de subțire

Analistul politic rus Tatiana Stanovaia a declarat că cel mai mare risc pentru Kremlin nu constă în protestul consilierilor în sine, ci în pericolul de a răspunde prea dur la acesta.

"Reacția, sau reacția exagerată, poate provoca mai multe daune politice regimului decât această petiție. Dar nu mă îndoiesc că toți cei care au semnat petiția vor (ajunge) sub presiune politică", a declarat Stanovaia, fondatoarea proiectului independent de analiză R.Politik.

Mii de cazuri juridice au fost lansate împotriva persoanelor acuzate de discreditarea armatei, care de obicei se soldează cu amenzi pentru prima abatere, dar un consilier districtual din Moscova a fost închis pentru șapte ani în iulie, după ce a fost condamnat pentru răspândirea de informații false. Mai mulți alți jurnaliști și personalități din opoziție au fost acuzați și riscă să fie condamnați la închisoare. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că punctele de vedere critice sunt tolerate, în limitele legii. "Atâta timp cât acestea rămân în limitele legii, acesta este pluralismul, dar linia este foarte, foarte subțire, trebuie să fim foarte atenți aici", a spus el. 

Ksenia Thorstrom, un consilier local din Sankt Petersburg care a publicat petiția de luni prin care se cere demisia lui Putin, a declarat că este prea devreme pentru a spune cum va decurge campania.

"Să ceri demisia unui politician este absolut normal. Nu poate fi nimic criminal în asta", a declarat ea pentru Reuters.

"Bineînțeles că există un anumit risc, dar să ne arătăm solidaritatea cu colegii noștri - politicieni independenți care încă mai sunt în Rusia - este mult mai important".

Citește și: În Rusia se înmulțesc vocile care cer demisia lui Putin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe