Incertitudini pe piața petrolului: Marii producători sunt în impas
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Prețuri în scădere
Prețuri în scădere
Principalii producători de petrol vor evoca, joi, la Abu Dhabi o nouă reducere a cotelor de producție pentru susținerea prețurilor, afectate de războiul comercial dintre Statele Unite și China, dar analiștii nu cred în eficiența unei asemenea măsuri.

Așa numitul grup OPEC+, adică Arabia Saudită și celelalte state membre ale Organizației țărilor exportatoare de țiței, plus Rusia, caută cu disperare o soluție pentru a echilibra piața petrolului, muribundă chiar și în condițiile unei diminuări a producției, dar și a ofertei venită din partea Iranului și a Venezuelei, aflate sub sancțiuni americane.

Analiștii sunt însă de părere că a strânge și mai mult robinetul conductelor de petrol nu va face decât să agraveze pierderile marilor țări producătoare. ”În situații de acest gen, OPEC a recurs întotdeauna la reducerea cotelor de producție pentru a împiedica prăbușirea prețurilor. De această dată însă, un astfel de demers intervine pe o piață în degringoladă, sensibilă la orice decizie politică și tentată să exagereze lucrurile. Nu atât producția îi îngrijorează pe jucători, cât starea economiei mondiale în ansamblul ei, care depinde, parțial, de războiul comercial dintre SUA și China”, a comentat M. Raghu, de la Kuwait Financial Centre.

Citește și Prețul petrolului a luat-o la vale. Cauze și efecte

Venind în completare, economistul saudit Fadhel al-Buenain, a recunoscut că, într-adevăr, conflictul dintre Washington și Beijing a ajuns că facă, practic, jocurile pe piața petrolului. ”Iar OPEC ar trebuie să înțeleagă faptul că, în aceste condiții, cartelul nu mai poate controla prețul indiferent de deciziile pe care le-ar putea adopta. Deci, nu ar trebui să impună o nouă reducere a producției”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel