Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 4,56% pe an, de la 4,57% pe an, luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 4,66% pe an, de la 4,67% pe an în şedinţa de luni, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 4,72% pe an.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Citește și Curs valutar. Leul, evoluție oscilantă între euro și dolar
Cei de la BCR vin cu un set de recomandări financiare pentru români, pentru a traversa cu bine această perioadă tulbure.
În momente dificile, când ne confruntăm cu situații pentru care nu eram pregătiți, avem nevoie de ordine, disciplină și calm pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru noi și cei care se bazează pe ajutorul nostru, transmite BCR pe blogul scoaladebani.ro.
1. Asigură-te că ai un fond de urgență de 3-6 salarii
Ultimii ani ne-au arătat că pot apărea situații neprevăzute și e bine să fim pregătiți pentru ele, așa că e important să avem un fond de urgență de 3-6 salarii pe care să ne putem baza. Dacă nu avem un astfel de fond, e important să începem să-l creăm, iar dacă fondul există deja putem să-l mărim cu 5-10%.
2. Economisește câte puțin în fiecare lună și diversifică-ți economiile și investițiile
Chiar dacă ai datorii sau bugetul tău este supus multor presiuni, încearcă să pui ceva deoparte lunar. Nu contează cât de puțin ar părea prin comparație cu restul bugetului, fă acest efort începând de azi și economisește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...