Indemnizații majorate cu 10%. Ce persoane sunt vizate
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Guvernul intenționează să majoreze cu 10% unele indemnizații.

Astfel, un proiect de ordonanță de urgență a fost elaborat pentru a aduce modificări semnificative în ceea ce privește prestațiile sociale acordate persoanelor cu handicap grav. Conform prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, aproximativ 364.000 de persoane, dintre care peste 317.000 adulți și 46.300 copii, se încadrează în grad grav de handicap și se confruntă cu dificultăți în realizarea veniturilor din muncă, se spune în expunerea de motive a noii OUG.

În condițiile actuale, cu 893.686 de persoane în îngrijirea familiilor sau trăind independent, se remarcă o necesitate stringentă de intervenție. În contextul evoluției prețurilor la produsele de bază, care au crescut semnificativ în anul 2023, autoritățile consideră imperativă ajustarea prestațiilor sociale pentru a susține nevoile zilnice de trai ale persoanelor cu handicap grav.

Un aspect notabil este creșterea numărului de solicitări pentru majorarea indemnizațiilor conform art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006. Aceste solicitări se intensifică în contextul măsurilor luate pentru creșterea nivelului pensiilor și salariilor, iar nevoia de a se adapta la evoluția indicatorului social de referință (ISR) devine tot mai evidentă.

Proiectul de ordonanță propune modificarea prevederilor privind indemnizațiile, astfel încât să se realizeze o majorare cu 10% a nivelului indemnizației lunare pentru adulții cu handicap grav și a prestației sociale pentru copiii cu handicap grav. Alte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradul accentuat sau mediu vor rămâne la aceeași valoare.

Această inițiativă este considerată crucială pentru a răspunde nevoilor urgente și extraordinare ale celor 364.000 de persoane încadrate în grad grav de handicap. Se așteaptă ca proiectul să aducă beneficii semnificative pentru această categorie vulnerabilă de cetățeni și să contribuie la asigurarea unei mai bune calități a vieții pentru aceștia.

În documentul citat modificările propuse sunt: ”Prin proiectul de ordonanță de urgență se modifică prevederile art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul majorării cu 10% a nivelului indemnizației lunare pentru adultul cu handicap grav, respectiv a prestației sociale pentru copilul cu handicap grav, celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradul accentuat sau mediu fiind menținute la aceeași valoare”.

1. -imagine fara descriere- (crestere_30034300.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel