Indexul Oxford al criminalității cibernetice plasează România în topul acestor infracțiuni
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Hacker / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Un studiu recent al Universității Oxford și publicat în revista PLOS ONE, arată că un număr relativ mic de țări adăpostesc cea mai mare amenințare cibernetică. Rusia ocupă primul loc în clasament, urmată de Ucraina, China, SUA, Nigeria și România.

Co-autorul studiului, Dr. Miranda Bruce de la Universitatea Oxford și UNSW Canberra, a declarat că acest studiu va permite sectorului public și privat să-și concentreze resursele asupra centrelor cheie ale criminalității cibernetice și să investească mai puțin timp și fonduri în contramăsuri în țările unde problema nu este atât de semnificativă.

"Studiul care stă la baza Indexului va ajuta la înlăturarea vălului de anonimat în jurul infractorilor cibernetici, și sperăm că va contribui la lupta împotriva creșterii amenințării infractorilor cibernetici axați pe profit", a declarat Dr. Bruce.

"Acum avem o înțelegere mai profundă a geografiei acestei activități ilicite și cum diferite țări se specializează în diferite tipuri de infracțiuni cibernetice."

"Continuând să colectăm aceste date, vom putea monitoriza apariția oricăror noi focare și este posibil să se poată face intervenții timpurii în țările cu risc înainte ca o problemă serioasă de cybercrime să se dezvolte."

2. -imagine fara descriere- (cybercrime-index3_84026000.png)

Datele care stau la baza Indexului au fost colectate printr-un sondaj la care au participat 92 de experți de frunte în domeniul infracțiunilor cibernetice din întreaga lume implicați în colectarea de informații și investigarea acestora. Sondajul a solicitat experților să ia în considerare cinci categorii majore de infracțiuni cibernetice, să nominalizeze țările pe care le consideră cele mai importante surse pentru fiecare dintre aceste tipuri de infracțiuni și apoi să clasifice fiecare țară în funcție de impactul, profesionalismul și abilitățile tehnice ale infractorilor săi cibernetici.

Citește și: Infractorii cibernetici atacă o nouă categorie foarte populară de aplicații

Co-autorul Asociat Profesor Jonathan Lusthaus, de la Departamentul de Sociologie al Universității Oxford și Școala Oxford de Studii Globale și Regionale, a declarat că acest tip de activitate ilicită a fost în mare parte un fenomen invizibil deoarece infractorii își maschează adesea locațiile fizice ascunzându-se în spatele profilurilor false și a protecțiilor tehnice.

"Din pricina naturii ilicite și anonime a activităților lor, acești infractori nu pot fi ușor de depistat. Ei se ascund activ. Dacă încercați să folosiți date tehnice pentru a cartografia locația lor, veți eșua, deoarece cybercriminalii își dirijează atacurile pe infrastructura internetului din întreaga lume”, a spus Dr. Lusthaus.

Co-autorul studiului, Profesorul Federico Varese de la Sciences Po din Franța, a declarat că World Cybercrime Index este primul pas într-un obiectiv mai larg de a înțelege dimensiunile locale ale producției de infracțiuni cibernetice din întreaga lume.

"Sperăm să extindem studiul astfel încât să putem determina dacă caracteristicile naționale precum nivelul de educație, penetrarea internetului, PIB-ul sau nivelurile de corupție sunt asociate cu acest tip de infracțiuni. Multe persoane cred că  acest tip de activitate ilicită este global și fluid, dar acest studiu susține opinia că, asemenea formelor de criminalitate organizată, este încorporat în contexte particulare", a spus Profesorul Varese.

Indexul Mondial al Infracțiunii Cibernetice a fost dezvoltat în parteneriat între Universitatea Oxford și UNSW și a fost finanțat și de CRIMGOV, un proiect susținut de Uniunea Europeană bazat la Universitatea Oxford și Sciences Po. Alți co-autori ai studiului includ Profesorul Ridhi Kashyap de la Universitatea Oxford și Profesorul Nigel Phair de la Universitatea Monash.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel