India ia în calcul măsuri de retorsiune față de tarifele vamale americane

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
India / FOTO: Freepik
India / FOTO: Freepik
India analizează posibilitatea de a adopta măsuri de retorsiune pentru a contracara creșterea tarifelor vamale impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel și aluminiu, în valoare de aproape două miliarde de dolari, potrivit unei notificări adresate Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

În acest document datat 12 mai, India anunță OMC că intenționează să răspundă la majorarea taxelor aplicate de SUA produselor din oțel, aluminiu și articolelor derivate.

Măsurile luate de administrația Trump, care „nu au fost notificate OMC de către Statele Unite”, sunt considerate de India drept „măsuri de salvgardare” nejustificate. Conform definiției OMC, măsurile de salvgardare sunt măsuri „de urgență” adoptate în cazul unei creșteri bruște a importurilor, care cauzează sau riscă să cauzeze prejudicii grave producției interne a țării importatoare.

India pregătește măsuri vamale ca represalii

Cu toate acestea, „India susține că măsurile luate de Statele Unite nu sunt compatibile” cu Acordul General privind Tarifele și Comerțul (GATT) din 1994 și cu Acordul privind salvgardarea, precizează documentul. Potrivit autorităților indiene, măsurile americane vor afecta importurile de produse indiene în SUA în valoare de 7,6 miliarde de dolari, generând „încasări din taxe vamale estimate la 1,91 miliarde de dolari”.

În replică, India propune „majorarea tarifelor vamale pentru anumite produse de origine americană”, într-un „volum echivalent” cu cel al taxelor percepute de Washington. Documentul nu precizează însă care ar fi produsele americane vizate de aceste contramăsuri. Fostul președinte Donald Trump a decis în 2018 impunerea unor tarife suplimentare de 25% pe oțelul indian și de 10% pe aluminiu, India reacționând prin majorarea tarifelor vamale la 28 de produse americane. După mai multe proceduri inițiate la OMC, cele două părți au ajuns în cele din urmă la o „soluție convenită de comun acord” în iulie 2023.

Litigii comerciale și paralizia OMC

Alte țări, precum China, au sesizat de asemenea OMC în legătură cu tarifele punitive impuse de prima administrație Trump asupra importurilor de oțel și aluminiu. În decembrie 2022, OMC le-a dat dreptate, considerând că aceste măsuri încalcă regulile comerciale internaționale. Statele Unite au făcut apel la OMC, însă organul de apel este paralizat din decembrie 2019, din cauza blocării numirilor de judecători de către Washington – o practică începută sub administrația Obama și continuată atât de Donald Trump, cât și de Joe Biden.

Pe de altă parte, OMC a apreciat că măsurile de retorsiune aplicate de China și Turcia nu respectau nici ele regulamentele sale, estimând că măsurile americane nu puteau fi considerate drept măsuri de salvgardare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel