Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România a crescut și nu prea
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Peste două treimi (70%) dintre directorii financiari la nivel global sunt foarte încrezători că pot îndeplini aşteptările angajaţilor
Peste două treimi (70%) dintre directorii financiari la nivel global sunt foarte încrezători că pot îndeplini aşteptările angajaţilor
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în martie, faţă de luna anterioară, cu 0,5 puncte până la valoarea de 34,9 puncte, însă faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 12,7 puncte, informează, marţi, un comunicat al asociaţiei profesioniştilor în investiţii.

Potrivit sursei citate, această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,4 puncte, până la valoarea de 47,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 17,1 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu un punct, până la valoarea de 28,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,5 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541.

Citește și Prețul locuințelor sunt în creștere. Surpriza din topul scumpirilor

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%. În comunicat se menţionează că sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), peste 80% dintre participanţi anticipând aceasta evoluţie, precum şi anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, peste 88% dintre participanţi anticipând aceasta evoluţie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel