La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,92% pe an, de la 4,90% joi, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,01% pe an, de la 4,97% pe an anterior.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Citește și Se dau câte 500 de lei pentru 250.000 de elevi. Care sunt condiţiile
Sunt cele 17 miliarde de lei suficiente pentru ca România să iasă din gaura neagră în care se scufundă economic? Adrian Negrescu spune că aceste măsuri sunt doar niște paleative: ”Cu siguranță nu, pentru că sunt doar niște paleative față de măsurile concrete care ar trebui luate pentru a stăvili acest iureș inflaționist. De ce s-au scumpit atât de tare de la noi produsele alimentare și serviciile? Pentru că s-au scumpit foarte foarte mult utilitățile, energia, gazele, carburanții. Acolo este marea problemă, acolo prețurile s-au dublat, sau chiar triplat, față de aceeași perioadă din anul trecut. Deci esențial în momentul de față, din punctul meu de vedere, este să stopăm creșterile de prețuri la sursă în condițiile în care noi ne producem cam 40% din energie și gaz metan. Acolo trebuie umblat. Pe de altă parte trebuie umblat pe lanțurile economice. O reducere a TVA-ului la aceste produse esențiale pentru mecanismele economice, adică la energie la gaze, chiar și la carburanți, putem interveni pentru a reuși să mai ridicăm puțin această povară financiară de pe umerii companiilor și mai ales de pe umerii populației”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...