Industria alimentară și agricultura, în colaps: „Ordonanța trenuleț” aduce falimente și scumpiri în lanț

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Ordonanţa "Trenuleţ" vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale, iar efectele catastrofale ale acestor măsuri vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, "Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună", în condiţiile în care "eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută (...) fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali".

"A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende. Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, inclusiv excepţia de la contribuţiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, aproape 1 milion de salariaţi revin cu contribuţiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le reţină şi să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaţilor. Atragem atenţia că in domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere", atenţionează sindicaliştii din industria alimentară.

În opinia acestora, compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat în final, tot de către consumatori, majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent.

De asemenea, scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti le va face mult mai greu vandabile, comparativ cu produsele similare din import, care vor avea la raft preţuri mai mici, în timp ce măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentară se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva acestei industrii.

În plus, eliminarea facilităţilor fiscale va conduce la falimentul unor societăţi care nu vor rezista impactului şi, implicit, la creşterea numărului de şomeri, cu cheltuieli suplimentare de la buget.

"Prin eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din industria alimentară şi agricultură, Guvernul Ciolacu 2 încalcă legislaţia adoptată în 2022 care prevedea că, în intervalul 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2028, angajaţii din aceste sectoare beneficiază de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS), exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi o cotă redusă de contribuţie asiguratorie de muncă (CAM). Eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută de Guvernul Ciolacu 2 fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali. În total dispreţ faţă de aceştia, guvernanţii au luat această măsură "noaptea ca hoţii", făcându-le angajaţilor şi angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de An Nou. Luarea deciziilor economice majore trebuie să fie discutate şi negociate cu părţile implicate, astfel încât să se asigure un echilibru între necesităţile bugetare ale statului şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor şi ale agenţilor economici", subliniază reprezentanţii Sindalimenta.

În acest context, organizaţia sindicală atrage atenţia asupra faptului că aceste măsuri vor crea mari tensiuni sociale şi economice care vor conduce la acţiuni de protest legale împotriva Guvernului, calendarul lor urmând a fi stabilit în cadrul Biroului Executiv al Federaţiei Sindalimenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Energia, călcâiul lui Ahile al Europei / Foto: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Grafic / FOTO: Freepik

S-a schimbat regimul fiscal al microîntreprinderilor

Modificări care se regăsesc în celebra ordonanță-trenuleț.

CNE Cernavoda

Banca Mondială anunţă noi investiţii în România

România este o țară sigură și stabilă politic și...

Republica Moldova a primit statutul de candidat din partea UE
foto: pexels.com

Ajutoare financiare pentru crescătorii de ovine şi caprine

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a discutat marţi...

Foto: Pexels.com
pexels.com
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Aur și alte metale prețioase
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com

Risc de accident nuclear în Ucraina. Avertisment oficial

Șeful AIEA avertizează asupra riscului unui accident...

foto: pexels.com

Spania reduce săptămâna de lucru fără scăderi salariale

Spania reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore fără...

Bani / FOTO: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

Sute de oameni fug din Santorini din cauza cutremurelor

Cutremurele zguduie Santorini: sute de oameni evacuați...

Daniel Dăianu / Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Contabilă / Foto: Freepik
DeepSeek

Italia blochează chatbotul DeepSeek

Italia blochează chatbotul DeepSeek din cauza...

FMI
Sediu al ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Coadă de TIR-uri
Energie electrică / FOTO: Freepik

250 milioane euro pentru securitatea energetică a Moldovei

Fondurile vor fi alocate în mai multe tranșe. 

Boabe de cafea
Erupția vulcanului din anul 1956
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Până la un punct

pixel