Producătorii chinezi de automobile au îndemnat Beijingul să riposteze la decizia Bruxelles-ului de a impune restricții asupra exporturilor de vehicule electrice chinezești. Industria auto chineză propune autorităților creșterea taxelor pentru mașinile europene pe benzină importate din UE, a anunțat miercuri ziarul Global Times, susținut de stat, conform Reuters.
Această decizie, a fost stabilită între companiile auto chineze și grupurile industriale în cadrul unei întâlniri cu ușile închise care a avut loc marți și la care au participat și producătorii auto europeni.
Politica comercială a UE devine din ce în ce mai protectoare din cauza îngrijorărilor legate de modelul de dezvoltare al Chinei, axat pe producție și bazat pe îndatorare, care ar putea duce la aglomerarea piețelor blocului comunitar cu bunuri ieftine, inclusiv vehicule electrice, în timp ce firmele chinezești se orientează către aceste piețe datorită cererii interne slabe.
Anunțul Comisiei Europene din 12 iunie, potrivit căruia va impune taxe de până la 38,1% pentru vehiculele electrice chinezești importate începând cu luna iulie, vine după ce Statele Unite au majorat tarifele vamale pentru automobilele chinezești în luna mai și deschide un nou front în războiul comercial al Occidentului cu Beijingul, care a început cu taxele inițiale de import impuse de Washington în 2018.
Global Times a raportat pentru prima dată la sfârșitul lunii trecute că un centru de cercetare auto afiliat guvernului chinez sugera ca Beijingul să majoreze taxele de import pentru mașinile mari pe benzină la 25%, citând un expert din industrie. Actualul tarif de import al Chinei pentru automobile este de 15%.
Autoritățile chineze au făcut anterior aluzie la posibile măsuri de retorsiune prin comentarii în mass-media de stat și interviuri cu personalități din industrie.
Același ziar a sugerat luna trecută că firmele chineze plănuiau să ceară autorităților să deschidă o investigație antidumping asupra produselor europene din carne de porc, lucru pe care Ministerul chinez al Comerțului a anunțat luni că îl va întreprinde. De asemenea, acesta a îndemnat Beijingul să analizeze importurile de produse lactate din UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Dolarul american se prăbușește...
Ministerul Finanțelor acordă...
Reuters explică, într-o...
Înalta Curte de Casație și...
Prețurile la electricitate...
Persoanele cu handicap care...
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...