Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Documentul, intitulat "Cele şapte trucuri (murdare) de poluare a aerului din industria auto", avertizează că sănătatea cetăţenilor va avea de suferit timp de decenii dacă industria va reuşi să reducă noile standarde propuse privind emisiile provenite de la maşini, autoutilitare, autobuze şi camioane.
"Tehnologia accesibilă poate oferi acum reduceri uriaşe ale emisiilor vehiculelor la preţuri mai mici decât revopsirea unei maşini. Aceasta este o oportunitate unică de a îmbunătăţii calitatea aerului în toată Europa. Dar, în loc să adopte inovaţia pentru reducerea emisiilor toxice, industria auto face lobby agresiv împotriva reglementărilor mai dure şi foloseşte trucuri murdare, inclusiv afirmaţii înşelătoare conform cărora costurile vor ameninţa locurile de muncă şi afacerile. Parlamentarii ar trebui să înveţe din greşile din trecut şi să se concentreze pe a face ceea ce este potrivit pentru sănătatea a milioane de cetăţeni", susţine Anna Krajinska, inginer de emisii la T&E.
Ce vor face Prințul Harry și Meghan Markle de SĂRBĂTORI
Potrivit sursei citate, standardul de emisii Euro 7 va stabili limite legale pentru aproape 100 de milioane de maşini pe benzină şi diesel care vor fi vândute în UE după 2025, când va intra în vigoare.
"În fiecare an, în UE, poluarea din transportul rutier este responsabilă de zeci de mii de decese premature, costând societăţii zeci de miliarde în costuri de sănătate. De asemenea, aerul poluat are un impact disproporţionat asupra gospodăriilor cu venituri mici şi a minorităţilor. În schimb, Comisia Europeană estimează că adoptarea unei tehnologii de emisii mai curate pentru a respecta standardele Euro 7 ar adăuga între 100 şi 500 EUR la preţul unei maşini. Pentru camioane, conformitatea ar adăuga mai puţin de 1% la costul total de deţinere pe parcursul a cinci ani. Deciziile UE privind standardele Euro 7 vor afecta calitatea aerului în Europa pentru o generaţie. T&E calculează că 95 de milioane de maşini vor fi vândute între 2025, când intră în vigoare standardul, şi 2035, când UE propune interzicerea vânzărilor de maşini şi autoutilitare cu motoare cu ardere internă. Aceste maşini ar putea fi în circulaţie până în 2050: în medie, maşinile din UE sunt utilizate timp de 11 ani şi multe de mai bine de 15 ani, în special în estul şi sudul Europei. Vânzările de camioane cu combustie internă sunt de aşteptat să continue până la mijlocul anilor 2030 sau mai târziu şi multe rămân în circulaţie timp de 12 ani sau mai mult", apreciază reprezentanţii T&E.
Conform T&E, numai în 2020, Asociaţia Producătorilor de Automobile Europene (ACEA), Volkswagen, Daimler şi BMW au cheltuit aproape 9 milioane de euro pentru a face lobby la Bruxelles, iar la începutul acestui an, ACEA a lansat o campanie publică împotriva Euro 7, "făcând afirmaţii nefondate că legislaţia ar însemna o interdicţie a motorului cu ardere internă".
"Industria susţine că Euro 7 va costa prea mult şi nu este fezabil din punct de vedere tehnic, dar documentul realizat de T&E menţionează că tehnologia de control al emisiilor a progresat semnificativ din 2008, când au fost convenite actualele standarde Euro 6. De exemplu, catalizatorii electronici, care pot reduce drastic emisiile la pornirea motorului şi aspirarea în vid, care reduce emisiile de particule periculoase de la frânare, sunt viabile şi accesibile. ACEA a publicat, de asemenea, un studiu susţinând că Euro 7 ar avea un impact limitat asupra reducerii poluării aerului şi a impactului acestuia asupra sănătăţii. Cu toate acestea, acest lucru s-a bazat pe standarde de emisii mai puţin ambiţioase decât cele avute în vedere şi conţinea numeroase erori, cum ar fi omiterea maşinilor pe benzină, care reprezintă majoritatea maşinilor noi vândute astăzi", notează sursa citată.
În iulie, Comisia Europeană a amendat Volkwagen şi BMW cu 875 milioane de euro pentru colaborarea cu Daimler pentru a preveni implementarea unei tehnologii de emisii curate. De asemenea, Volkswagen a plătit, deja, peste 32 de miliarde de euro în penalităţi şi compensaţii legate de scandalul emisiilor "Dieselgate", iar patru manageri sunt în prezent anchetaţi în Germania pentru acuzaţii de fraudă şi evaziune fiscală aferente.
Comisia Europeană va face propunerile pentru standardul Euro 7 până la sfârşitul anului şi momentan analizează recomandările experţilor independenţi în domeniul emisiilor. Acesta a convocat Consorţiul pentru emisii ultra-scăzute ale vehiculelor (CLOVE) pentru a oferi consiliere cu privire la ceea ce este acum realizabil din punct de vedere economic şi tehnic şi au petrecut mai bine de doi ani cercetând cele mai bune tehnologii de emisie disponibile. CLOVE a propus reduceri drastice de la standardele Euro: oxidul de azot (NOx) ar scădea de la 80 mg/km la 20 mg/km şi emisiile de particule cu peste 80%.
În acest context, T&E solicită ca Euro 7 să închidă lacunele care permit vehiculelor să depăşească în mod substanţial limitele legale, de exemplu în timpul acceleraţiilor rapide şi al călătoriilor scurte în oraş. Totodată, prin Euro 7 trebuie să se asigure faptul că limitele de emisii se aplică în toate condiţiile de conducere şi pe toată durata de viaţă a vehiculului pentru a evita mutarea problemei poluării aerului în statele membre mai puţin bogate.
2Celsius (2C) este o organizaţie europeană, culturală şi de mediu cu sediul în România, membră a reţelei T&E de la Bruxelles. Pe lângă activităţile legate de jurnalism, 2C a gestionat şi programe de caritate, precum: cultura bicicletei în mediile rural-montane, relaţia dintre producţia hranei şi schimbările climatice (schimbarea utilizării terenurilor) şi programe de "institutional greening" şi dezvoltare locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...