Industria chimică și farmaceutică: Cheltuielile pentru cercetare bat pasul pe loc

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Într-un laborator de cercetare / FOTO: Freepik
Anul acesta, sectorul chimic și farmaceutic din Germania nu va cheltui mai mult pe cercetare și dezvoltare decât anul trecut. De ce?

„Costurile ridicate, profitabilitatea slabă și deteriorarea condițiilor pentru inovare fac tot mai dificilă desfășurarea activităților de cercetare în Germania”, a avertizat Thomas Wessel, președintele Comisiei de Cercetare, Știința și Formarea la VCI. Cu toate acestea, aproape toate companiile din industria chimică și farmaceutică efectuează cercetări. Aproape unul din zece angajați din sector lucrează într-un laborator de cercetare.

Sub presiune

Potrivit unei estimări a Federației Industriei Chimice (VCI), companiile de resort au cheltuit anul trecut pentru cercetare și dezvoltare în jur de 15,5 miliarde de euro adică un plus de patru procente. Pe măsură ce companiile farmaceutice investesc mai mulți bani în dezvoltare și cercetare, bugetele alocate acestor domenii în industria chimică sunt sub presiune, a spus Wessel.

Ceva mai bine pentru industria farmaceutică

Dinamica bugetelor de cercetare a încetinit recent și această tendință nu este pe cale să se inverseze. Companiile dau dovadă de reținere când vine vorba de cheltuieli, a spus oficialul. Asociația nu prognozează, așadar, nicio creștere pentru anul în curs. Acest lucru se aplică în special cercetării chimice. Pe de altă parte, situația este puțin mai bună în industria farmaceutică. Pentru 2024, VCI planifică un buget de cercetare și dezvoltare de 15,8 miliarde de euro pentru întregul sector.

În afara Germaniei 

Un sondaj recent realizat de asociație în rândul membrilor săi arată că în 2024, doar o companie din patru dorește să investească mai mult în cercetare și dezvoltare pe teritoriul național. Pe de altă parte, interesul în străinătate este în creștere: una din trei companii intenționează să aloce mai multe fonduri pentru cercetare în afara Germaniei. „În alte țări, costurile sunt mai mici, programele de aplicații publice sunt mai bune și există mai puțină birocrație”, a explicat Wessel. Dacă „Made in Germany” este în top pentru idei, banii se face însă în străinătate.”

Cu accent pe inovare

Germania este încă a patra locație ca mărime pentru cercetarea chimică, dar alte națiuni urmăresc și investesc în sistemele lor de inovare, a avertizat Wessel.

Prin urmare, este cu atât mai important să se consolideze situl german de inovare. Germania are cu siguranță atuuri de prezentat, cum ar fi un peisaj științific excepțional cu organizații de cercetare și universități de renume mondial. Dar țara suferă de probleme structurale. Acestea includ birocrația excesivă și procedurile de autorizare îndelungate.

Un mozaic

În plus, există o lipsă a unei strategii cuprinzătoare de inovare a guvernului federal. „Aici, un nou program de aplicare, acolo un nou institut – este un mozaic”, a criticat domnul Wessel. Această dezvoltare este întărită de măsurile necoordonate ale guvernului federal și ale departamentelor sale. De asemenea, prin reducerea masivă a resurselor financiare din bugetul 2025 pentru cercetarea bateriilor, guvernul federal aruncă în joc cartea încrederii și pune astfel în pericol competitivitatea Germaniei în această tehnologie a viitorului.

Pe de altă parte, guvernul chinez va investi enorm în cercetarea fundamentală a bateriilor. Se întâmplă și acum, se va întâmpla și în viitor. Pentru moment vorbim de 761 milioane euro. Este de șase ori, dacă nu chiar de 10 ori mai mult decât Germania, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel