Industria de turbine eoliene din UE critică Germania pentru practici anticoncurențiale

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Producătorii europeni de turbine eoliene au criticat miercuri un acord de furnizare de turbine fabricate în China pentru un proiect offshore în Marea Nordului, afirmând că acesta reprezintă o amenințare la adresa infrastructurii critice germane.

Plângerea vine pe fondul unor tensiuni comerciale mai ample între Europa și China, conflict care s-a concentrat recent asupra automobilelor electrice, pentru care UE a propus impunerea de taxe pe importurile din China.

În cadrul acordului dintre compania germană Luxcara și grupul chinez Ming Yang, aceasta din urmă ar urma să furnizeze 16 turbine, fiecare cu o capacitate de până la 18,5 MW, care ar urma să fie instalate în 2028.

Acordul vine după ce, în aprilie, Comisia Europeană a solicitat informații în cadrul unei analize preliminare a posibilelor denaturări ale pieței de către producătorii chinezi de turbine eoliene în cinci țări ale Uniunii Europene, o măsură pe care China a numit-o "discriminatorie".

"Industria eoliană europeană are nevoie de concurență loială și de condiții de concurență echitabile pentru toate părțile", a declarat asociația industrială WindEurope.

Proiectul va genera electricitate pentru aproximativ 400.000 de gospodării, contribuind la obiectivul Germaniei de a acoperi 80% din necesarul său de energie prin energie regenerabilă până în 2030, a declarat Luxcara.

WindEurope a declarat că acordul a oferit Chinei acces la infrastructura critică din Germania, adăugând că lanțul de aprovizionare al Europei a fost pregătit să livreze turbine pentru acest proiect.

"Germania și Uniunea Europeană trebuie să se gândească dacă consideră energia eoliană drept un sector strategic înainte de a fi prea târziu", a adăugat aceasta.

Luxcara a declarat că a semnat acordul după o licitație internațională și un amplu exercițiu de due diligence care acoperă lanțul de aprovizionare, conformitatea de mediu, socială și de guvernanță aliniată la taxonomia UE și securitatea cibernetică.

"Echipa Waterkant a examinat în detaliu ofertele de turbine primite ca răspuns la o licitație internațională lansată la sfârșitul anului 2023", a declarat managerul de active, adăugând că componentele electrice relevante ale turbinei vor fi obținute de la subfurnizori europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă

pixel