Industria de turbine eoliene din UE critică Germania pentru practici anticoncurențiale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Energie eoliană offshore / sursa foto: Freepik.com
Producătorii europeni de turbine eoliene au criticat miercuri un acord de furnizare de turbine fabricate în China pentru un proiect offshore în Marea Nordului, afirmând că acesta reprezintă o amenințare la adresa infrastructurii critice germane.

Plângerea vine pe fondul unor tensiuni comerciale mai ample între Europa și China, conflict care s-a concentrat recent asupra automobilelor electrice, pentru care UE a propus impunerea de taxe pe importurile din China.

În cadrul acordului dintre compania germană Luxcara și grupul chinez Ming Yang, aceasta din urmă ar urma să furnizeze 16 turbine, fiecare cu o capacitate de până la 18,5 MW, care ar urma să fie instalate în 2028.

Acordul vine după ce, în aprilie, Comisia Europeană a solicitat informații în cadrul unei analize preliminare a posibilelor denaturări ale pieței de către producătorii chinezi de turbine eoliene în cinci țări ale Uniunii Europene, o măsură pe care China a numit-o "discriminatorie".

"Industria eoliană europeană are nevoie de concurență loială și de condiții de concurență echitabile pentru toate părțile", a declarat asociația industrială WindEurope.

Proiectul va genera electricitate pentru aproximativ 400.000 de gospodării, contribuind la obiectivul Germaniei de a acoperi 80% din necesarul său de energie prin energie regenerabilă până în 2030, a declarat Luxcara.

WindEurope a declarat că acordul a oferit Chinei acces la infrastructura critică din Germania, adăugând că lanțul de aprovizionare al Europei a fost pregătit să livreze turbine pentru acest proiect.

"Germania și Uniunea Europeană trebuie să se gândească dacă consideră energia eoliană drept un sector strategic înainte de a fi prea târziu", a adăugat aceasta.

Luxcara a declarat că a semnat acordul după o licitație internațională și un amplu exercițiu de due diligence care acoperă lanțul de aprovizionare, conformitatea de mediu, socială și de guvernanță aliniată la taxonomia UE și securitatea cibernetică.

"Echipa Waterkant a examinat în detaliu ofertele de turbine primite ca răspuns la o licitație internațională lansată la sfârșitul anului 2023", a declarat managerul de active, adăugând că componentele electrice relevante ale turbinei vor fi obținute de la subfurnizori europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel