Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Este un semnal de alarmă tras de Plastics Europe, asociația europeană a producătorilor de mase plastice în bilanțul său anual. „Industria noastră europeană este în dificultate” și se confruntă cu „o pierdere îngrijorătoare de competitivitate”, a declarat Jean-Yves Daclin, director general al Plastics Europe France, prezentând cifrele pe 2022 pentru economia circulară a maselor plastice în Europa.
În 2022, cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Regatul Unit și Elveția au produs 56 de milioane de tone de plastic (excluzând materialele reciclate, textilele sintetice). O nimica toată pe lângă cele 400,3 milioane de tone de plastic produse la nivel global anul trecut. „Cota Europei în producția globală de mase plastice a scăzut a 14%, față de 22% în 2006 (53,9 milioane de tone dintr-un total mondial de 245).”
În ultimii doi ani, scăderea producției europene s-a accelerat cu o „scădere abruptă a producției de mase plastice”, a adăugat Jean-Yves Daclin, citând statisticile Eurostat: -10,3% în 2022 și -10,5% în 2023. Declinul este legat, potrivit acestuia, de „importurile consistente din ultimii doi ani din China și Statele Unite”, care inundă piața europeană, în special cu polietilenă și PET (polietilen tereftalat), două dintre cele mai utilizate materiale plastice la nivel mondial.
Scăderea competitivității europene este ilustrată și de reducerea excedentului comercial european de plastic la 5,4 miliarde de euro față de 9 miliarde în 2021 și 10,4 miliarde în 2014. „Din punct de vedere structural, acest fenomen ar putea compromite în cele din urmă capacitatea producătorilor europeni și a partenerilor lor pentru a opera tranziția lor circulară”, a avertizat Plastics Europe.
În acest domeniu, Europa a făcut unele progrese: în 2022, aproape 20% din totalul plasticului produs de cele 30 de țări analizate în raport a fost fie reciclat, fie derivat din biomasă (trestie de zahăr etc.), față de 14,8% în 2018. Plastics Europe reunește aproximativ o sută de producători care realizează peste 90% din toți polimerii din Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...