Indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere accelerată în luna august în SUA, pentru a doua lună la rând, impulsionat în principal de scumpirea benzinei la pompă, o veste proastă pentru preşedintele Joe Biden care vrea să obţină cel de al doilea mandat la Casa Albă, transmite AFP.
Conform datelor prezentate miercuri de Departamentul american al Muncii, indicele preţurilor de consum a înregistrat în luna august o creştere de 3,7% în ritm anual, după un avans de 3,2% în luna iulie. Este vorba de o cifră peste estimările analiştilor, care mizau pe o rată anuală a inflaţiei de 3,6%.
De la o lună la alta, preţurile de consum au înregistrat în luna august un avans de 0,6%, după o creştere de 0,2%, în acest caz fiind vorba de o cifră în linie cu estimările analiştilor.
"Preţul benzinei este cel care a avut cea mai mare contribuţie la creşterea lunară, fiind responsabil pentru mai mult de jumătate din creştere", a precizat Departamentul Muncii într-un comunicat de presă. "O altă contribuţie importantă la creşterea lunară a venit din partea preţului locuinţelor, care au crescut pentru a 40-a lună consecutivă", a adăugat Departamentul Muncii.
Dacă se exclud însă preţurile la energie şi alimente, care sunt mai volatile, inflaţia de bază în luna august a accelerat la 0,3% comparativ cu luna anterioară, după un avans de 0,2% în luna iulie. Însă în ritm anual, inflaţia de bază a încetinit până la 4,3% în luna august, de la 4,7% în iulie.
Datele privind inflaţia pe luna august sunt publicate cu o săptămână înainte de următoarea reuniune de politică monetară de la Banca Centrală a SUA, reuniune la care oficialii Fed ar urma să decidă între o nouă majorare a dobânzilor, în speranţa că astfel va putea fi încetinită inflaţia, sau o menţinere la nivelul actual, pentru a nu provoca o încetinire mult prea puternică a activităţii economice.
Inflaţia este şi un subiect important de campanie electorală din SUA, înaintea alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2024. Preşedintele Joe Biden, care speră să obţină cel de al doilea mandat la Casa Albă, susţine că politica sa economică este cea care a permis încetinirea ritmului de creştere a preţurilor, care în luna iunie 2022 a urcat până la 9,1%, cel mai ridicat nivel de la debutul anilor 1980.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...