Inflația din zona euro face inevitabilă recesiunea

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inflația împinge zona euro în recesiune
Inflația împinge zona euro în recesiune
Inflația din zona euro a crescut la un nou maximum istoric, în timp ce economia blocului a pierdut din avânt, ceea ce a întărit temerile că o recesiune este acum aproape inevitabilă.

În octombrie, prețurile de consum au crescut cu 10,7% față de anul trecut, depășind cu mult estimarea mediană de 10,3% dintr-un sondaj Bloomberg.

Între timp, producția din trimestrul al treilea a încetinit la 0,2% față de precedentele trei luni - mai mult decât estimau analiștii, dar mult mai puțin decât avansul de 0,8% înregistrat între aprilie și iunie. În condițiile în care criza energetică continuă să facă ravagii în rândul întreprinderilor și gospodăriilor, este de așteptat ca expansiunea să treacă în sens invers în timpul iernii.

Obligațiunile europene au rămas în scădere după publicarea datelor, randamentele germane pe 10 ani fiind cu patru puncte de bază mai mari, la 2,15%. Euro a scăzut cu 0,3%, la 0,9937 dolari.

Săptămâna trecută au existat vești bune din partea Germaniei, principala economie a regiunii, care a sfidat previziunile privind o contracție, înregistrând o creștere mai rapidă decât în cele trei luni anterioare. Dar încă se consideră că această economie va conduce Europa spre o încetinire în următoarele trimestre, iar creșterile abrupte ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană se adaugă la vânturile din față.

"Riscurile de recesiune se extind", a declarat guvernatorul băncii centrale spaniole, Pablo Hernandez De Cos, în cadrul unui eveniment desfășurat luni în Turcia. "O acțiune decisivă din partea noastră în actuala conjunctură va sprijini creșterea pe termen mediu, prin reducerea presiunilor inflaționiste și evitarea unei dezancorări a așteptărilor inflaționiste."

Țările cele mai vulnerabile

O încetinire dramatică în trimestrul al treilea a fost deja evidentă în Spania și Franța, pe măsură ce boom-ul de după blocaj din industria turismului și a agrementului s-a estompat. Aceste date au fost publicate la o zi după ce BCE a dublat costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar ulterior oficialii au susținut alte măsuri importante pentru a readuce prețurile spre ținta de 2%.

Cifrele privind inflația de luni nu au oferit prea multe încurajări. În timp ce numărul principal a continuat să fie determinat de costurile energiei și ale alimentelor, un indicator subiacent care exclude aceste două elemente a crescut, de asemenea, la un nivel record. Vineri, Italia a dezvăluit un nivel record, mult mai mare decât anticipase orice economist intervievat de Bloomberg.

Perspectivele rămân extraordinar de incerte. Vremea blândă și livrările de gaze naturale mai mari decât se așteptau au dus la o scădere semnificativă a unor costuri cu ridicata ale energiei, dar traiectoria viitoarelor livrări și războiul Rusiei din Ucraina prezintă în continuare riscuri. 

Prioritatea este combaterea inflației

Deși a recunoscut că o recesiune în zona euro "devine din ce în ce mai probabilă", șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a declarat duminică că este în favoarea unei creșteri a ratei dobânzii de 50 sau 75 de puncte de bază la ultima ședință de politică monetară a anului, în decembrie. 

Dar alți oficiali se arată îngrijorați de o recesiune, unii avertizând împotriva creșterii prea rapide a ratelor. Modul în care se desfășoară această dezbatere poate determina amploarea contracției economice cu care se confruntă regiunea.

"Pericolul ca deteriorarea perspectivelor economice să se dovedească a fi mai gravă decât se aștepta, ceea ce face ca un pas prea rapid în normalizarea ratelor dobânzilor să fie disproporționat, nu ar trebui să fie subestimat", a declarat luni Ignazio Visco, din Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel