Inflaţia în zona euro a depăşit nivelul ţintă vizat de BCE în luna mai

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bloomberg: Oficialii BCE sunt de acord cu un nou obiectiv privind inflația
Bloomberg: Oficialii BCE sunt de acord cu un nou obiectiv privind inflația
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la nivelul de 2% în luna mai, peste estimările economiştilor şi peste ţinta avută în vedere de BCE, ceea ce este posibil să creeze dificultăţi de comunicare pentru gardienii euro, care, pentru moment, ar putea accepta preţuri mai mari, dar sunt criticaţi de consumatorii nemulţumiţi, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2% în luna mai 2021, de la un nivel de 1,6% în luna aprilie. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Producătorii de carne, cea mai recentă VICTIMĂ a piraților cibernetici

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna mai se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o creştere de două cifre, cu un avans 13,1%, în timp ce preţurile la servicii au înregistrat o creştere de 1,1%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de doar 0,6%.

Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut uşor în luna mai, până la 0,9%, de la un nivel de 0,8% în luna aprilie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut şi el până la 0,9%, de la 0,7% în luna aprilie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 iunie.

Separat, Eurostat a informat că rata şomajului în zona euro a scăzut uşor în luna aprilie 2021 până la 8%, de la 8,1% în luna martie. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a rămas neschimbată la 7,3%.

În rândul statelor membre UE, cea mai mică rată a şomajului în luna aprilie se înregistra în Polonia (3,1%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (15,4%).

În România, datele Eurostat arată că rata şomajului a scăzut de la 5,8% în luna martie 2021, până la 5,7% în aprilie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel