Inflaţie RECORD, de 70%, în Turcia. Cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Inflația din Turcia a urcat în aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, de 70%.

Inflația anuală a Turciei a sărit la 69,97% în aprilie, peste prognoze și la un nivel maxim al ultimelor două decenii, potrivit datelor publicate joi, alimentată de conflictul dintre Rusia și Ucraina și de creșterea prețurilor la energie și mărfuri după prăbușirea lirei de anul trecut, scrie Reuters

De la o lună la alta, prețurile de consum au crescut cu 7,25%, a anunțat Institutul turc de statistică, față de o prognoză de 6% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflația a fost prognozată la 68%.

Creșterea prețurilor de consum a fost determinată de un salt de 105,9% în sectorul transporturilor, care include prețurile la energie, și de un salt de 89,1% la prețurile la alimente și băuturi nealcoolice, au arătat datele. De la o lună la alta, prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cel mai mult cu 13,38%, iar prețurile locuințelor au crescut cu 7,43%.

Citeşte şi: Ziua şi recordul pentru ROBOR. La ce nivel a ajuns indicele joi, 5 mai 2022

Guvernul a declarat că inflația va scădea în cadrul noului său program economic, care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzilor pentru a stimula producția și exporturile, cu scopul de a obține un excedent de cont curent.

Cu toate acestea, economiștii consideră că inflația va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 din cauza războiului din Ucraina, estimarea mediană pentru inflația de la sfârșitul anului fiind de 52%. De asemenea, deficitul de cont curent s-a adâncit puternic la începutul anului.

Săptămâna trecută, banca centrală a prognozat că inflația anuală va atinge un vârf de aproximativ 70% până în iunie, înainte de a scădea la aproape 43% până la sfârșitul anului și la o singură cifră până la sfârșitul anului 2024.

Banca centrală a menținut rata cheie de politică monetară constantă la 14% în patru ședințe din acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...


pixel