Informație confirmată: Achiziția de vaccinuri anti-COVID, investigată de Comisia Europeană

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Rămâne de văzut dacă va fi cineva tras la răspundere
Rămâne de văzut dacă va fi cineva tras la răspundere
Parchetul European (EPPO) a anunţat vineri deschiderea unei investigaţii asupra achiziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană, care costă statele UE miliarde de euro, relatează agenţiile DPA şi EFE.

''Această confirmare excepţională vine în urma interesului public foarte ridicat'' faţă de această chestiune, se arată într-o declaraţie a EPPO.

Dar ''nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu'', adaugă instituţia europeană citată.

Comisia Europeană a negociat şi încheiat în numele statelor UE contracte pentru sute de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 cu companiile farmaceutice.

Ce aspecte ale acestui proces sunt investigate de EPPO nu a fost comunicat, dar critici anterioare se refereau în special la nerespectarea termenelor de livrare şi la publicarea doar parţială a clauzelor contractuale.

În atenţie a fost mai ales un contract convenit cu BioNTech/Pfizer pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin începând cu primăvara anului 2021, contract estimat la circa 35 de miliarde de euro.

Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi fost esenţiale în încheierea acelui contract, a relatat atunci The New York Times, în timp ce Ombudsmanul european a descris acest contract drept un caz ''administrare defectuoasă''.

În pofida regulilor de transparenţă, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de mesaje text între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, susţinând nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi că nu mai deţine acele mesaje.

Într-un raport publicat în septembrie, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a menţionat că nu a primit nimic din informaţiile cerute asupra negocierilor preliminare.

Citește și Altă companie germană vrea să dea lovitura cu un nou vaccin COVID

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că examinează un nou vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul german SK Chemicals, care utilizează nanotehnologia pentru a ataca virusul, în perspectiva unei posibile reapariții a pandemiei în toamnă.

Dacă va fi aprobat, vaccinul, denumit Skycovion, ar fi al șaptelea acceptat în Uniunea Europeană, în timp ce alte seruri  noi sunt, de asemenea, luate în considerare de Agenția Europeană cu sediul la Amsterdam pentru a fi aprobate de UE. SK Chemicals "a prezentat date privind capacitatea acestui nou vaccin de a induce anticorpi împotriva tulpinii originale a SARS-CoV-2, virusul responsabil de Covid-19", a precizat EMA.

Vaccinul se bazează pe nanoparticule care conțin elemente ale proteinei Spike, care este cheia care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele umane. Vaccinul dezvoltat de SK Chemicals conține, de asemenea, un "adjuvant" pentru a stimula răspunsul imunitar al organismului la vaccin, a precizat agenția.

Citește și AstraZeneca, achiziție importantă de 1,27 miliarde de dolari

AstraZeneca a acceptat să achiziționeze TeneoTwo într-o tranzacție în valoare de până la 1,27 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat marți.

Prețul constă într-o plată inițială de 100 de milioane de dolari, plăți suplimentare de până la 805 milioane de dolari în funcție de etapele de cercetare și dezvoltare și 360 de milioane de dolari pentru acționarii TeneoTwo în funcție de etapele comerciale.

Achiziția include și TNB-486, un activator de celule T CD19/CD3 de fază 1 al TeneoTwo, care este în curs de evaluare în limfomul non-Hodgkin cu celule B recidivante și refractare.

Achiziția, care nu va avea impact asupra orientărilor financiare ale AstraZeneca pentru 2022, va diversifica și mai mult portofoliul de produse hematologice al AstraZeneca. Se preconizează că această tranzacție va fi încheiată în al treilea trimestru, sub rezerva condițiilor obișnuite și de reglementare. Acțiunile AstraZeneca au închis luni în creștere cu aproape 1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel