Sistemele de monitorizare a instalațiilor de deșeuri radioactive de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, au încetat să mai transmită date către organizația de supraveghere nucleară a ONU, a declarat instituția, citată de Sky News.
"Directorul general a indicat că transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută", a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat. Cernobîl - scena unui accident nuclear major în aprilie 1986 - a fost preluat de forțele rusești luna trecută, transmite Mediafax.
***
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a vorbit despre retorica privind ameninţările nucleare ale Rusiei în contextul invaziei din Ucraina.
„Autoritățile române își iau măsurile necesare pentru a fi pregătite să intervină în orice situație. La acest moment noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federației Ruse, care folosește practic acest tip de mesaj într-un context în care, după cum știți, avem o agresiune militară declanșată în Ucraina. și diverse formule de comunicare cu Occidentul.
Faptul că Ministerul Sănătății anunță public că este pregătit să gestioneze această situație confirmă faptul că Guvernul României tratează cu seriozitate sarcinile și responsabilitățile pe care le are de a proteja sănătatea și siguranța populației. Dar repet, suntem într-o situație de retorică în spațiul public practicată de Federația Rusă. Nu vorbim de o situație de risc iminent care să se producă și să genereze astfel de implementări de măsuri în România”, a declarat, vineri, într-o declaraţie de presă, Dan Cărbunaru.
„Ori de câte ori sunt semnalate diverse situații în Ucraina, îi contactează pe experții de acolo sau sunt contactați de ei. În cazul acesta la care ne referim astăzi, toate confirmările arată că nu a existat o situație de risc în perimetrul centralei. Mai mult decât atât, măsurătorile privind nivelul de radiații, potrivit datelor furnizate de CNCAN, astăzi de dimineață nu indică creșteri ale valorilor peste nivelul de normalitate, nici în zona centralei și cu atât mai puțin în România.
De altminteri, experții CNCAN monitorizează permanent aceste valori și comunică în mod constant situația lor și, de asemenea, clarifică orice nelămuriri care pot apărea în spațiul public pe fondul acestor evoluții care pot apărea în Ucraina”, subliniat Dan Cărbunaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...