INS: Creştere importantă a investiţiilor nete realizate în economia naţională
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inflație / Grafică: DCBusiness
Inflație / Grafică: DCBusiness
În anul 2023, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 189346,1 milioane lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, informează Institutul Naţional de Statistică.

În conformitate cu raportul publicat de Institutul Național de Statistică marți, investițiile nete în economia națională au atins 189,3 miliarde de lei în 2023, înregistrând o creștere de 16,6% față de anul precedent. Această creștere a fost observată în toate domeniile: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,6%, lucrări de construcții noi cu 16,8%, și alte cheltuieli cu 4%.

Cel mai mare procent de investiții s-a înregistrat în lucrări de construcții noi, însumând 114,2 miliarde de lei în primele zece luni. În același interval, 58,5 miliarde de lei au fost alocate pentru utilaje și mijloace de transport, în timp ce alte cheltuieli au înregistrat 16,5 miliarde de lei.

În trimestrul IV 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, investițiile nete în economia națională au crescut cu 22,1%. Această creștere s-a reflectat în toate categoriile: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 37,1%, lucrări de construcții noi cu 23,8%, în timp ce alte cheltuieli au înregistrat o scădere de 16,4%.

Investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și a terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, manipulare etc), conform Institutului Național de Statistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel