"Raliul lui Moş Crăciun", pe Wall Street. Ce aşteptări au investitorii, la final de an
Indicii principali de pe Wall...
Publicitate
În primele nouă luni ale anului, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu intervalul similar din 2023, cu 0,8%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2024 a fost de 445,626 miliarde lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 0,1% faţă de trimestrul II 2024 şi cu 0,3% faţă de trimestrul III 2023.
PIB estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024 a fost de 1.313,464 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,8% faţă de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023.
Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2024 a fost de 470,847 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1,1% faţă de trimestrul III 2023.
Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024 a fost de 1.241,644 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 0,8% faţă de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023.
Pe categorii de resurse, la creşterea PIB în primele trei trimestre ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, contribuţii pozitive au avut următoarele activităţi economice: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,4%), cu o pondere de 21,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,9%; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,1%) cu o pondere de 8,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,0%; activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,2%) cu o pondere de 3,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,1%.
O contribuţie pozitivă la creşterea PIB au avut-o impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 10,6%.
O contribuţie negativă la creşterea PIB au înregistrat-o următoarele ramuri: agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,6%), cu o pondere de 3,9% la formarea PIB, şi al cărei volum de activitate a scăzut cu 12,8%; industria (-0,1%), cu o pondere de 17,4% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a scăzut cu 0,4%; tranzacţiile imobiliare (-0,1%) cu o pondere de 7,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a diminuat cu 1,4%.
La creşterea PIB nu au contribuit următoarele activităţi economice: construcţiile, cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,8%; informaţiile şi comunicaţiile, cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate a scăzut cu 0,2%; intermedierile financiare şi asigurările, cu o pondere de 2,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate a coborât cu 0,6%; administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială, cu o pondere de 13,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 0,3%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024, faţă de perioada corespunzătoare din 2023, evoluţia s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,5%, contribuind cu +3,4% la creşterea PIB; cheltuielii pentru consumul final individual al administraţiilor publice, al cărei volum s-a diminuat cu 2,7%, contribuind cu -0,2% la evoluţia PIB; consumului final colectiv efectiv al administraţiilor publice, al cărui volum s-a diminuat cu 1,3% contribuind cu -0,1% la evoluţia PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 3,0%, contribuind cu +0,8% la creşterea PIB.
Un impact negativ la evoluţia PIB a fost înregistrat de exportul net (-2,8%), consecinţă a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 3,0% corelată cu o majorare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,2%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali de pe Wall...
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...