Intel intră în jocul Pentagonului: subvenții de miliarde pentru cipuri militare
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Intel
Intel
Intel  a obținut oficial acces la subvenții federale de până la 3,5 miliarde de dolari, în cadrul unui program secret numit Secure Enclave, destinat producerii de semiconductori pentru aplicații militare și de informații.

Programul are o întindere vastă, incluzând fabrici din state precum Arizona, conform unor surse familiare cu subiectul. Deși Intel a fost principalul favorit pentru această finanțare, alte companii de semiconductori au pus presiuni asupra guvernului, provocând dezbateri în Washington cu privire la dependența de o singură companie pentru astfel de proiecte.

Contextul Secure Enclave

Secure Enclave reprezintă un efort de consolidare a producției interne de cipuri pentru sectorul apărării. Programul face parte dintr-un cadru mai amplu de finanțare a industriei semiconductorilor din Statele Unite, în contextul în care administrația Biden dorește să reducă dependența de producția asiatică, în special de cea din Taiwan și Coreea de Sud. În acest scop, președintele Joe Biden a semnat în 2022 Chips and Science Act, un pachet legislativ destinat revitalizării producției americane de semiconductori. În martie, Intel a beneficiat deja de 8,5 miliarde de dolari în subvenții și 11 miliarde de dolari în împrumuturi în cadrul acestei legi.

Secure Enclave este un program separat de stimulentele comerciale oferite prin Chips Act. Finanțarea sa este gestionată de Departamentul Comerțului, în urma unor dispute interne privind agenția responsabilă pentru acest proiect. Deocamdată, Intel negociază termenii pentru pachetul complet de finanțare, destinat unităților de producție din state precum Arizona, Ohio, New Mexico și Oregon. Totuși, sursele afirmă că, deși Intel a fost desemnat câștigător, nu a primit încă fondurile promise, iar premiul rămâne unul preliminar.

Provocările și perspectivele Intel

Intel se confruntă în prezent cu dificultăți interne majore. Compania a publicat recent un raport dezamăgitor privind profiturile, care a dus la o scădere a acțiunilor și a zdruncinat încrederea investitorilor în planul de redresare al CEO-ului Pat Gelsinger. Acesta mizează pe extinderea capacităților de producție la nivel global, dar există șanse ca Intel să renunțe la unele proiecte din afara SUA, prioritizând unitățile din Arizona și Ohio.

Tranzacția cu Pentagonul semnalează încrederea guvernului în Intel, în ciuda problemelor recente ale companiei. Însă succesul Secure Enclave depinde de capacitatea Intel de a livra semiconductori de ultimă generație pentru Departamentul Apărării, o sarcină care s-a dovedit a fi o mare provocare și pentru alți producători de cipuri. În plus, Secure Enclave reflectă și limitele administrației Biden în a găsi alternative la Intel, în condițiile în care alți producători precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. și Samsung Electronics Co. au fabrici în SUA, dar sunt companii străine.

Lipsa de alternative și riscurile financiare

Discuțiile de la Washington au vizat și posibilitatea de a achiziționa cipuri de la fabricile americane ale companiilor străine. Cu toate acestea, Pentagonul a insistat ca semiconductoarele să fie produse de o companie americană, iar Intel rămâne singura care deține această capacitate. Totuși, nu este clar ce modele de cipuri vor fi produse pentru Pentagon în cadrul Secure Enclave. Intel încă se bazează pe parteneri precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. pentru producerea unora dintre cele mai avansate procesoare ale sale.

În plus, Intel se străduiește să atragă clienți precum Nvidia Corp. și Advanced Micro Devices Inc. să utilizeze fabricile sale pentru producția de cipuri, însă eforturile nu au generat până acum comenzi mari sau venituri semnificative. Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a îndemnat aceste companii să ia în considerare fabricile Intel din Ohio, însă nu există planuri concrete în acest sens.

Probleme în lanțul de finanțare

Programul Secure Enclave a întâmpinat dificultăți și în ceea ce privește finanțarea. Inițial, Pentagonul ar fi trebuit să acopere majoritatea costurilor, însă în februarie și-a retras angajamentul de 2,5 miliarde de dolari, lăsând întreaga povară pe umerii Departamentului Comerțului. Acest lucru a provocat întârzieri și controverse, întrucât agenția intenționa să folosească banii deja alocați pentru Intel în cadrul Chips Act. În cele din urmă, s-a decis ca Secure Enclave să fie tratat ca un proiect separat.

Problemele nu s-au limitat la Intel. Disputa privind finanțarea a afectat și alte companii, precum Applied Materials Inc., care a avut o cerere de finanțare de 4 miliarde de dolari pentru un proiect din Silicon Valley respinsă de Departamentul Comerțului. De asemenea, eforturile de a majora bugetul Chips Act cu 3 miliarde de dolari, pentru a sprijini astfel de inițiative, s-au blocat în Congres, lăsând multe companii în impas.

Acțiunile Intel au crescut cu mai puțin de 1% după anunțarea tranzacției, dar rămân cu 61% mai mici față de începutul anului, reflectând incertitudinile legate de viitorul companiei și al industriei semiconductorilor din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr

pixel