Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Lansarea în noiembrie anul trecut a chatbot-ului ChatGPT, considerat o revoluție în utilizarea inteligenței artificiale, a stârnit temeri legate de transformarea pieței muncii, odată cu dispariția a numeroase activități. Noul studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), structură a ONU, examinează efectul potențial al acestor platforme de inteligență artificială, ajungând la concluzia că cele mai multe dintre locurile de muncă și industrii sunt doar parțial expuse la utomatizare.
Se poate spune cu destulă certitudine că inteligența artificială "va fi mai degrabă un însoțitor, un ajutor pentru multe dintre activitățile desfășurte astăzi în tot felul de domenii, dar nu le va înlocui în totalitate”, susține OIM. "Prin urmare, prima consecință a acestei noi tehnologii nu va fi distrugerea de locuri de muncă, ci potențiale schimbări în calitatea acestora, mai ales în ceea ce privește intensitatea muncii și autonomia", arată studiul.
Autorii subliniază, de asemenea, că efectele acestei noi tehnologii variază considerabil în funcție de profesie și de domeniu. S-a constatat că munca administrativă, din birou, este categoria cea mai expusă la tehnologiile de inteligență artificială.
La nivelul managerilor și al tehnicienilor, doar o mică proporție dintre îndatoririle ce revin acestora va fi afectată de inteligența artificială, în timp ce aproximativ un sfert prezintă niveluri medii de expunere, potrivit OIM.
În altă ordine de idei, raportul arată că țările cu venituri ridicate vor fi cele mai expuse la efectele automatizării, din cauza ponderii mari a locurilor de muncă de birou, 5,5% dintre acestea putând fi înlocuite de inteligența artificială generativă, spre deosebire de 0,4% în țările cu venituri mici.
În același timp, studiul a evidențiat faptul că ponderea locurilor de muncă potențial afectate de automatizare este de două ori mai mare pentru femei decât pentru bărbați, din cauza suprareprezentării femeilor în munca de birou, în special în țările cu venituri ridicate și medii.
Citește și Inteligenţa Artificială (IA) a intrat in topul celor mai mari riscuri pentru organizaţii (Sondaj)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...