Interdicţia de vânzare a petrolului rusesc în ţările care plafonează preţul a intrat în vigoare
Autor: Matei Ion | 01 feb 2023, 16:38
Rusia închide robinetul exportului de petrol
Rusia închide robinetul exportului de petrol
Mai multe țări occidentale și din Uniunea Europeană au decis plafonarea prețului petrolului rusesc, un lucru care face parte din politica de sancționare a Rusiei pentru invazia pe care o desfășoară în Ucraina.

Interdicţia decretată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, privind exportul de petrol în ţările care aplică plafonarea de preţ stabilită pentru petrolul rusesc de statele din G7, Uniunea Europeană şi Australia, ca sancţiune pentru campania militară rusă din Ucraina, a intrat în vigoare miercuri, scrie agenţia EFE.

Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final.

Interdicţia, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol.

Însă, unii analişti consideră că aceste interdicţii nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la preţuri sub plafon.

Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi "capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina", după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, deşi nu au fost încă precizaţi parametrii măsurii. 

Citește și:

Occidentul a plafonat prețul la țițeiul rusesc, Moscova a crescut producția de petrol și gaze

Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane de tone, a anunţat marţi agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe vicepremierul Alexander Novak, transmite Reuters.

Ţările din UE au fost principalii cumpărători de ţiţei rusesc timp de decenii, dar luni a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Conform calculelor Reuters, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 s-a situat în medie la 10,91 milioane barili pe zi (bpd). Citește mai mult AICI

Citește și:

Cum vrea Rusia să stabilească prețul minim la petrol

Rusia ia în considerare stabilirea unui preț minim pentru vânzările sale internaționale de petrol, ca răspuns la plafonul stabilit săptămâna trecută de țările G-7.

Moscova ia în considerare fie impunerea unui preț fix pentru baril, fie stipularea unor reduceri maxime față de reperele internaționale la care pot fi vândute, potrivit a doi oficiali familiarizați cu acest plan.

Nu există încă vizibilitate cu privire la care ar putea fi nivelul exact, iar dacă se va materializa, comercianții se vor concentra pe faptul dacă este peste nivelul plafonului, sau confortabil sub acesta. Nivelul ar fi important, deoarece companiile care doresc să aibă acces la asigurări standard din industrie și la alte servicii cheie ale Grupului celor Șapte pot face acest lucru doar dacă plătesc 60 de dolari pe baril sau mai puțin. Petrolierele grecești ar fi, de asemenea, în afara limitelor pentru achizițiile de mărfuri peste plafon. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe