Interese comerciale ale româniei în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Premierul, în vizită în aceste țări
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu începe marți o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite. În perioada 16-19 aprilie, șeful Executivului va avea întrevederi oficiale, dar și întâlniri cu oamenii de afaceri și reprezentanții comunității de români.

România are mize comerciale importante în Qatar. În primele 11 luni ale anului 2023 România şi Qatar au avut schimburi comerciale bilaterale de 133,7 milioane de dolari, din care 118, 04 milioane de dolari au reprezentat exporturile româneşti, iar 15,73 milioane de dolari a fost valoarea totală a produselor importate de România din Qatar.

Principalele produse exportate de ţara noastră în Qatar sunt: grâu şi meslin, articole de robinetărie şi alte articole pentru ţevi, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fân, lucernă, trifoi, porumb, tărâțe, contoare de gaz, lemn tăiat sau cioplit longitudinal.

Potrivit unor surse, analizele făcute de specialiștii români din agențiile de comerț exterior arată că țara noastră ar putea vinde pe piața qatareză: piese şi echipamente auto, anvelope, confecţii de damă, tricotaje, ţesături, părţi din frigidere (condensatoare, termostate), motoare, generatoare. Cel mai mare succes pe piaţa din Qatar l-ar avea fructele de pădure, conservele de legume şi fructe şi mălaiul, articolele de mobilier şi corpurile de bucătărie.    

Schimburile comerciale ale României cu statul Qatar erau în 2018 de 79,26 milioane de dolari, iar în 2021 de 101,67 milioane de dolari.    

Potrivit unor surse diplomatice, Guvernul din Qatar şi oamenii de afaceri sunt interesaţi de colaborări cu ţara noastră în ceea ce priveşte construcţia de sere, sisteme de irigaţii şi proiecte pentru recuperarea şi reciclarea deşeurilor. Qatarezii vor să înveţe de la români cum să aibă un sistem mai performant pentru exploatarea, depozitarea şi transportul gazelor naturale, dar şi cum să lupte cu hackerii.

România are un intere strategic în Qatar, fiindcă poate reprezenta o sursă alternativă de gaze naturale, având în vedere că Turcia va construi un canal paralel Bosforului prin care va fi permisă circulaţia navelor de mare capacitate de transport.

Pe de altă parte, Guvernul de la Bucureşti vrea să cumpere diesel şi jet (kerosen), având în vedere costurile scăzute în cazul proceselor tehnologice de obţinere a combustibililor pe bază de gaz.                  

Ultima vizită a unui prim-ministru al României la Doha a fost în noiembrie 2018 . Atunci s-au semnate acorduri pe turism, transport maritim şi securitate cibernetică.

România își propune să-și întărească legăturile economice cu Qatarul, având în vedere potențialul semnificativ al schimburilor comerciale dintre cele două țări. În primele 11 luni ale anului 2023, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 133,7 milioane de dolari, cu exporturi românești în valoare de 118,04 milioane de dolari și importuri în valoare de 15,73 milioane de dolari.

Qatarul manifestă interes pentru colaborări cu România în domenii precum construcția de sere, sisteme de irigații și proiecte de reciclare a deșeurilor. De asemenea, există perspective pentru o colaborare mai strânsă în sectorul energetic, cu un accent pe exploatarea gazelor naturale și dezvoltarea unor tehnologii eficiente.

Această vizită reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Qatar, având în vedere și interesele strategice ale ambelor țări în domenii precum energie, infrastructură și securitate cibernetică. Ultima vizită a unui prim-ministru român în Qatar a avut loc în noiembrie 2018 și a fost marcată de semnarea unor acorduri importante în diverse domenii de cooperare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel