Internetul anului 2030, coșmar pentru utilizatori! O spun experții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Actualul internet va părea istorie antică
Actualul internet va părea istorie antică
Urmărire totală, conținut numai cu abonament, viteză redusă, tone de reclamă și naționalizarea completă a site-urilor - este numai o parte din tabloul internetului anului 2030, consideră experții intervievați de Gizmodo. Ei au relatat cum va arăta rețeaua globală peste 10 ani. 

Inegalitate digitală și pierderea totală a anonimității - așa pot fi descrise principalele amenințări care, în opinia experților, vor plana asupra comunitatea de internet și vor deveni deosebit de actuale în următorul deceniu. ”Internetul timpuriu, unde toți erau liberi va părea istorie antică. După toate probabilitățile, pe viitorm vom avea un mediu online mai închis. Utilizatorii vor înțelege că fiecare pas este monitorizat și monetizat”, afirmă specialiștii chestionați de Gizmodo.

Inițial, internetul a fost gândit ca o platformă interactivă, dar pe viitor el s-ar putea transforma într-o simplă colecție de servicii contra cost, apreciază Melissa Terras, profesor la Universitatea Edinburgh. Ideea că abonamentul va genera inegalitate digitală este împărtășită inclusiv de docentul Universității din Pennsylvania, Sarah Jackson.

”Unul dintre scenariile anulului 2030 - mai multă reclamă, viteză mai mică, mai mult conținut plătit și mai puțini utilizatori. Elitele vor avea acces la un internet scump, privat, mai rapid decât cel obișnuit”, a adăugat profesorul Jackson. Venind în completare, scriitorul Brian McCullough, este de părere că, pe viitor, internetul va fi împărțit și va dobândi trăsături naționale. În opinia lui, va apărea nu doar versiuni chineză și occidentală ale internetului, dar și rusă și indiană. Iar marile companii vor fi constrânse să aleagă, să facă afaceri cu internetul ”deținut” de diferite țări.

Citește și Hackerii lumii vor o identitate separată. Vor ieșirea din sistem

Mergând mai departe, Sarah Ann Oates, profesor la Universitatea din Maryland, afirmă că în 2030, auditoriul internetului ar putea fi împărțit, în funcție de interese, între ”clanuri” și ”triburi”. Comunicarea utilizatorilor se va concentra exclusiv pe cercul restrâns de prieteni. ”Regimurile autoritare își vor izola cetățenii, transferându-i pe platforme naționale. Prin urmare, utilizatorii vor începe să părăsească platformele media globale și vor interacționa doar cu prieteni și cu grupuri de interese apropiate. Anonimitatea va dispărea”, crede Oates.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel