Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
În februarie, Intesa a lansat o ofertă de preluare surpriză, de 4,1 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari), a UBI, un semn că îndelung previzionata consolidare în rândul băncilor din Italia ar putea începe. Tranzacţia dintre Intesa şi UBI ar reprezenta una din cele mai mari fuziuni bancare din Europa din ultimul deceniu.
UBI, care avea propriile ambiţii în privinţa fuziunilor, s-a opus planului, ceea ce a sporit temerile privind posibilitatea ca Intesa să ajungă la ţinta de acceptare de 66,67%. Datele bursiere publicate marţi arată că Intesa a obţinut majoritatea de care avea nevoie pentru a delista UBI şi a fuziona.
Pentru a obţine acordul investitorilor locali ai UBI, Intesa a fost forţată să-şi îmbunătăţească condiţiile ofertei cu încă 652 milioane de euro în numerar, faţă de precedenta ofertă. Noua entitate va controla aproximativ o cincime din piaţa împrumuturilor, în care lider este acum UniCredit, cu o cotă de piaţă de 12%.
Intesa se aşteaptă să finalizeze tranzacţia până la finalul acestui an şi estimează că în urma acordului profiturile per acţiune vor creşte cu 6% faţă de nivelul din 2019.
Citește și Oportunități de afaceri pe timp de criză. Explică un oficial al BCE
Spre deosebire de situaţia din SUA, în Europa sectorul bancar nu a trecut printr-un amplu proces de consolidare, după criza financiară globală din 2008. Totuşi, analiştii se aşteaptă la fuziuni în Italia şi în alte ţări europene, din cauza presiunilor asupra profiturilor băncilor, în urma ratelor scăzute ale dobânzilor şi a investiţiilor masive în tehnologie.
Directorul general al Intesa, Carlo Messina, a precizat că entitatea combinată va avea venituri de 21 miliarde de euro. Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...