Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Operațiuni clare / FOTO: Freepik
Operațiuni clare / FOTO: Freepik
Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu 14% la nivel global în 2023, comparativ cu 2022, care a fost un an record. Europa este o excepție, răscumpărările de acțiuni crescând anul trecut.

Creșterea dobânzilor a avut consecințe și asupra acționarilor. Banii mai scumpi au complicat accesul la credite, încurajând însă companiile să-și conserve lichiditățile sau chiar să le investească, mai degrabă decât să le restituie deținătorilor. 

Prin urmare, în acest context, companiile mondiale cotate la bursă au cheltuit anul trecut mai puțin pe răscumpărări de acțiuni. În orice caz, așa reiese dintr-un studiu semnat Janus Henderson și elaborat pe baza datelor anunțate de 1.200 de multinaționale.

Conform acestuia, companiile cotate au cheltuit 1.110 miliarde de dolari în 2023, o scădere de 14% față de suma record de 1.281 de miliarde de dolari înregistrată în 2022. 

Același studiu subliniază că răscumpărările de acțiuni sunt foarte concentrate. Puțin peste jumătate dintre companiile analizate au răscumpărat acțiuni în 2023, dar doar 45 dintre ele au reprezentat jumătate din totalul anual cheltuit pentru răscumpărări de acțiuni la nivel global.

7 dolari din 10 răscumpărați de companii americane

În Statele Unite, țara emblematică a acestei metode, companiile americane sunt cele care și-au răscumpărat cel mai mult propriile acțiuni din lume, pentru o sumă totală de 773 de miliarde de dolari în 2023. În schimb, giganții din tehnologie au fost mai modești la acest capitol, alocând respectivelor operațiuni cu 69 de miliarde de dolari mai puțin decât anul precedent. Printre acestea, Microsoft și Meta și-au redus răscumpărările cu aproape o treime.

În afara Statelor Unite, companiile britanice au răscumpărat acțiuni în valoare de 64,2 miliarde de dolari. Această sumă a scăzut doar cu 2,6% față de anul precedent și reprezintă 75% din dividendele plătite.

Shell este cel mai mare cumpărător al propriilor acțiuni în afara Statelor Unite, reprezentând aproape un sfert din totalul de pe teritoriul britanic. Dar efortul financiar a fost mai mic în 2023, la fel ca și în cazul BP, BAT, Lloyds și al mai multor companii importante din Marea Britanie. „Creșterile semnificative de la HSBC, Barclays și alții aproape au compensat aceste reduceri, rezultând doar o ușoară scădere generală pe ansamblul anului”, adaugă Janus Henderson.

Răscumpărări în creștere în Europa

Europa este continentul unde răscumpărările de acțiuni sunt în creștere. În întreaga regiune, suma totală plătită a crescut cu 2,9%, până la 146 de miliarde de dolari în 2023.

Răscumpărările au atins un nivel record în Italia, conduse de Unicredit și Stellantis, în Spania, datorită Santander, Iberdrola și Telefonica, în Norvegia (Equinor) și Belgia (AB-Inbev și KBC). Dar răscumpărările de acțiuni au fost cele mai semnificative în Franța, Elveția și Țările de Jos.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel