Fugaku s-a clasat în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM şi instalat în laboratorul naţional de fizică nucleară din Oak Ridge, o localitate din statul Tennessee.
Summit ocupase prima poziţie în ultimele patru clasamente ale acestui site de referinţă, care sunt publicate de două ori pe an. Viteza lui Fugaku (un alt nume al Muntelui Fuji în japoneză) este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit - 415,53 petaflops faţă de 148,6 petaflops. Un petaflops corespunde unui milon de miliarde de operaţii pe secundă.
Fugaku va atinge capacitatea de funcţionare de 100% abia în 2021, însă a început deja să fie utilizat în cadrul unor cercetări despre COVID-19, mai ales pentru a alcătui un model matematic care să explice felul în care picăturile lichide provenite din respiraţia unei persoane pot să se împrăştie într-un birou sau într-un tren aglomerat atunci când ferestrele sunt deschise.
El urmează să fie utilizat, la termen, şi pentru a contribui la cercetări ce vizează obţinerea de noi medicamente, de noi soluţii energetice şi industriale, pentru simularea unor catastrofe naturale şi pentru cercetări fundamentale asupra Universului, potrivit Institutului Riken.
Citește și Arma împotriva virusurilor vine din Japonia. Arată SURPRINZĂTOR
Pe lângă Top500, Fugaku s-a clasat pe primul loc şi în clasamentele Graph500, HPCG şi HPL-AI şi este pentru prima dată când un supercalculator a ocupat simultan prima poziţie în acele patru clasamente menţionate, potrivit Institutului Riken.
Supercalculatoarele reprezintă un element esenţial al cercetării în domenii variate, precum inteligenţa artificială şi informatică cuantică, datorită puterii lor de calcul formidabile. Ele fac obiectul unei competiţii acerbe între marile puteri economice mondiale, mai ales între Statele Unite şi China, care dispun împreună de 70% din supercalculatoarele prezente în Top500.
Astfel, primul loc obţinut de Fugaku, o premieră pentru un supercalculator japonez după 2011, riscă să nu rămână o performanţă de durată. Trei supercalculatoare americane care vizează o putere de calcul măsurată în exaflops, reprezentând mai multe miliarde de miliarde de operaţii pe secundă, ar trebui să fie lansate în anii următori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...