Investiții de 200 milioane și trafic cu 6% mai mare în Portul Constanța
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Constanta
Portul Constanta
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa va înregistra până la sfârşitul acestei luni o creştere anuală cu 6% a traficului de mărfuri, reprezentând cea mai bună performanţă economică din ultimul deceniu, a declarat vineri directorul general al instituţiei, Dan Tivilichi. 

Potrivit datelor prezentate vineri de reprezentantul CNAPM, traficul total de mărfuri înregistrat în primele 11 luni ale acestui an în porturile maritime româneşti, Constanta, Midia şi Mangalia, a fost de 55,96 milioane de tone, cu 4,15% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, iar până la finalul acestei luni se va înregistra un volum total de peste 60 milioane de tone, procentul însemnând o creştere cu 6% faţă de anul anterior. 

"În primele 11 luni ale anului 2018, traficul maritim de 44.344.452 tone a înregistrat o creştere de 5,7% faţă de perioada similară a anului anterior, iar cel fluvial a marcat o scădere de 1, 35 %, cu un volum total înregistrat de 11.623.829 tone, până la data de 30 noiembrie", a afirmat Tivilichi. 

Condițiile în care portul Constanţa ar putea fi extins către Europa


Creşteri semnificative de trafic au fost înregistrate la produsele petroliere (de la 4,95 milioane de tone în primele 11 luni din 2017, până la 5,38 milioane de tone în primele 11 luni din 2018), petrol brut (de la 6,69 milioane de tone, la 6,71 milioane de tone), minereuri de fier, deşeuri de fier (de la 3,52 milioane de tone, la 3,84 milioane de tone), minereuri şi deşeuri neferoase (de la 2,89 milioane de tone, la 3,62 milioane de tone), combustibili minerali solizi (de la 2,35 milioane de tone, la 3,38 milioane de tone), produse metalice (de la 2,08 milioane de tone, la 2,12 milioane de tone), articole diverse (de la 6,02 milioane de tone, la 6,05 milioane de tone). 

Traficul de cereale, în primele 11 luni din 2018, s-a menţinut la un nivel comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 16,60 milioane de tone, în vreme ce a scăzut traficul de îngrăşăminte (de la 2,85 milioane de tone, la 2,73 milioane de tone), lemn, plută (de la 0,38, la 0,28 milioane de tone) şi produse alimentare (de la 0,47, la 0,14 milioane de tone). 

"A fost un an bun, din toate punctele de vedere. În 2018, compania a făcut investiţii proprii de peste 65 milioane de euro, iar cele realizate de operatorii privaţi de pe platforma portuară depăşesc 250 milioane de euro. Pentru anul 2019, sunt anunţate escalele a 21 de nave de croazieră şi sperăm ca şi acest sector de activitate să se relanseze, în contextul european, iar noi vom face tot ce este necesar pentru ca turiştii să se simtă bine aici", a menţionat directorul CNAPM Constanţa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel